Lista készül a fogyasztóbarát vállalkozásokról

Vágólapra másolva!
Márciustól teszi közzé a vállalkozások pozitív fogyasztóvédelmi listáját a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A minősítéshez a cégeknek meg kell felelniük egyebek mellett az árfeltüntetésre és a szavatosságra vonatkozó jogszabályoknak is.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) márciusban kezdi közzétenni a fogyasztóvédelmi jogszabályokat betartó vállalkozások pozitív listáját - közölte Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és Pintér István, az NFH főigazgatója kedden közös sajtótájékoztatón.

Pozitív minősítést az a vállalkozás kaphat, amely a kijelölt vizsgálatokon - például az árfeltüntetés és árfelszámítás, a szavatosság és jótállás, a vásárlók könyvébe tett bejegyezések intézése területén - megfelelt a jogszabályoknak. Ezenkívül bármely vállalat kérhet átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot a cégénél.

A jogszabályokat betartó vállalakozásokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyilvánosságra hozza, emellett tanúsító oklevelet is kapnak. "A pozitív listára kerülés akár az előszobája is lehet majd a Fogyasztóbarát Embléma elnyerésének, amelyet az idén vagy jövőre vezetnek be" - tette hozzá Pintér István.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy februárban a hatóság bevezeti a hétvégi telefonos ügyfélszolgálatot is, ahol a fogyasztók és vállalkozások fogyasztóvédelmi tanácsot és segítséget kérhetnek.