Kisebb áruházakkal spórol az Electro World

Vágólapra másolva!
Többek között az áruházak területének csökkentésével, illetve a bérleti díjak lealkudásával 3,75 milliárdról 800 millió forintra faragta le veszteségét az Electro World, de a jövő esztendőre is átnyúló  pénzügyi tervekben már a nullszaldó elérése a cél.
Vágólapra másolva!

A gazdasági világválság ellenére az Electro Worldnek sikerült az operatív veszteségét a cég átvételekor az előző tulajdonos által az utolsó évben realizált mínusz 3,75 milliárd forintról 800 millió forintos szintre levinni - olvasható a cég közleményében. Ez az operatív veszteség, a cég átalakításának egyszeri költségei nélkül értendő, amely egyszeri ráfordítás közel 400 millió forint volt.

Az Electro World javította likviditási pozícióit is, decemberben szerződést kötöttek két pénzintézettel, illetve az egyik hitelbiztosítóval is, így 340 millió forintos limittel rendelkeznek. Ebből a keretből csak 50 millió forint a hitelpénz, így nem nő a cég eladósodottsága. A jövőbeni nullszaldós eredmény elérése érdekében az Electro World egyéb területeken is igyekszik javítani, a múltbéli veszteséget okozó tényezők kigyomlálásával. Így például jelentősen mérsékelték egy brnói disztribuciós központ szerepét, s a termékek 90 százalékát már magyarországi beszállítóktól vásárolják, amivel kedvezőbb beszerzési árakat értek el.

A közleményből az is kiderül, hogy a múltban mindenfajta piaci felmérést nélkülözve nyitotta áruházait a cég. Ugyanakkora, túlméretezett áruházakat (5500-6000 m2) nyitott mindenhol, függetlenül a helyszínektől. Másfelől a piaci díjnál jóval magasabb kondíciójú, rossz feltételrendszerű bérleti szerződéseket kötött a bérbeadókkal. Az átlagos havi 1 m2-re eső bérleti díj meghaladta a 11 eurót a cég átvételekor, melyeket mostanra a bérbeadókkal megegyezve sikerült levinni 7,5 euró/m2 havi átlagszintre. A cég átvétele óta eltelt 1,5 év alatt 5 új áruház nyílt az új arculat, koncepció szerint, már optimális méretben, kedvezőbb bérleti kondíciók mellett.