Kakaótilalommal fosztanák meg hatalmától Elefántcsontpart régi elnökét

Vágólapra másolva!
Elefántcsontpart nemzetközi támogatást élvező elnöke, Alassane Ouattara megtiltotta a kakaó kivitelét az országból, arra hivatkozva, hogy az abból származó bevételekből vásárolnak fegyvereket az elűzött elnök, Laurent Ggagbo hívei. Elefántcsontpart a világ egyik legnagyobb kakaóexportőre, a hírre a kakaó ára egyéves csúcsra szökött a New York-i árutőzsdén.
Vágólapra másolva!

Alassane Ouattara, a tavaly novemberben tartott elnökválasztás nemzetközileg elismert győztese hétfőn bejelentette, hogy Elefántcsontpart egy hónapra felfüggeszti a kakaó kivitelét az országból. Ouattara szerint aki semmibe veszi a blokádot, arra úgy kell tekinteni, mint Ggagbo törvénytelen uralmának finanszírozójára - írja a brit Guardian.

Alassane Ouattara párhuzamos kormányának - mely egyelőre egy hotelben működik - egy tisztviselője szerint "az európai csokoládéfogyasztók nem lesznek boldogak, ha rájönnek, hogy a nagy cégek Ggagbo fegyvervásárlásait támogatják".

A kakaó Elefántcsontpart legnagyobb bevételi forrása, becslések szerint kereskedelme évi 1 milliárd dollárt tesz ki. A kivitel ideiglenes megfékezésétől Ouattara azt reméli, hogy azzal "Ggagbo hatalmának pénzügyi izmait" elvághatja.

Egyes exportőrök szerint a tilalom azonban zavaros, mert az nem vonatkozik a kakaóbabra, van aki szerint egyesek most is vásárolnak árut a termelőktől. Az amerikai Cargill (mely az ország összes kakaótermésének mintegy 15 százalékát vásárolja fel) például meghatározatlan időre szünetelteti tevékenységét, de közölte, hogy zavar van az exportirodákban.

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóellátója, az összes termelés 40 százaléka tőlük származik. A kakaó határidős ára a hírre az éves csúcsnak számító tonnánkénti 3340 dollárra szökött New Yorkban.

Elefántcsontparton a november 28-án tartott választás után patthelyzet alakult ki a posztjához ragaszkodó hivatalban lévő elnök Laurent Gbagbo és a választáson győztes riválisa, Alassane Ouattara - akinek az ENSZ és több nagyhatalom is elismeri győzelmét - fegyveres hívei között. (Erről bővebben itt olvashat)