Beszólt a dollárnak a kínai elnök

Vágólapra másolva!
Egy nappal amerikai látogatása előtt szokatlanul nyersen nyilatkozott a kínai elnök a dollár szerepéről és az amerikai jegybanki politikáról. Hu Csin-tao megerősítette, hogy Kína nemzetközivé akarja tenni saját valutáját, de szerinte ez hosszú folyamat lesz.
Vágólapra másolva!

"A jelenlegi nemzetközi valutarendszer a múlt terméke" - egyebek között ezt válaszolta két amerikai lap írásban feltett kérdéseire Hu Csin-tao kínai elnök, ezzel közvetve - de nyilvánvalóan - megkérdőjelezve a dollár kitüntetett szerepét a világgazdaságban.

Hu Csin-tao emellett alig burkoltan bírálta az amerikai monetáris politikát is, mondván, országa aggódik az amerikai jegybank gazdaságösztönző, likviditásbővítő intézkedéseinek a kínai gazdaságra gyakorolt hatásai miatt. "Az Egyesült Államok monetáris politikája nagyban befolyásolja a globális likviditást és tőkeáramlást, ezért a dollár likviditását egy ésszerű, stabil szinten kellene tartani" - jelentette ki.

A Financial Times brit üzleti lap beszámolójában felhívja a figyelmet, hogy Kína vezetője mindezt - a Washington Post és a Wall Street Journal hozzá intézett kérdéseire - egy nappal amerikai látogatása előtt mondta, ami nagy súlyt kölcsönöz a szokatlanul nyers megfogalmazásnak. Hu Csin-tao nagyon ritkán nyilatkozik, különösen nyugati orgánumoknak - ezt a feladatot általában Ven Csi-pao miniszterelnökre hagyja.

Szavai ugyanakkor megerősítik, hogy Kína tovább fog dolgozni valutája, a jüan nemzetközivé tételén. Az elnök erről azt mondta, hogy "megelehtősen hosszú folyamat lesz".

Barack Obama amerikai elnök még júniusban hívta meg Hu Csin-taót hivatalos amerikai látogatásra. A két állam kapcsolatait mások mellett gazdasági természetű viták is terhelik, az Egyesült Államok például rendszeresen kritizálja Kínát amiatt, hogy az mesterségesen alacsonyan tartja a jüan árfolyamát, így juttatva versenyelőnyhöz az exportra termelő kínai cégeket.