Eurókötvényeket vásárol Japán

Vágólapra másolva!
Japán támogatásáról biztosította az euróövezeti adósságválság rendezését célzó uniós igyekezetet azzal, hogy vásárlásra tett ígéretet az ír adósság finanszírozására még januárban kibocsátandó EFSF eurókötvényekből.
Vágólapra másolva!

Japán az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz (European Financial Stability Facility) által eurókötvényekben kibocsátani tervezett összeg több mint 20 százalékának megvásárlását tervezi - jelentette be Noda Josihiko (Yoshihiko Noda) pénzügyminiszter egy keddi sajtókonferencián.

"Az euróövezet nagy tételben tervez kibocsátani kötvényeket még ebben a hónapban az írországi adósságtörlesztés megtámogatásához szükséges összeg előteremtéséhez és Japán, mint vezető gazdasági hatalom részéről legalábbis méltányos, hogy az európai erőfeszítésekkel szembeni piaci bizalom megerősítése érdekében maga is vásároljon az EFSF kötvényekből" - mondta a japán pénzügyminiszter. "Az EFSF által az első körben kibocsátani tervezett kötvények 20 százalékának megvásárlásában gondolkodunk."

A Nikkei gazdasági napilap értesülése szerint a kormány 100 milliárd jen értékben tervez vásárolni a kötvényekből, ami valamivel meghaladja a januári EFSF kibocsátás 20 százalékát. A pénzügyminiszter viszont közölte, hogy Japán devizatartalékaiból vásárolja meg a kötvényeket, ezért az nem lesz hatással a devizaárfolyamokra.

A Dow Jones hírügynökség kérdésére japán pénzügyminisztériumi illetékesek is megerősítették, hogy Japánnak nem kell a pénzpiacokhoz fordulnia a kötvényvásárláshoz szükséges euró összeg előteremtéséhez, mivel elegendő euró tartalékkal rendelkezik a tranzakció finanszírozásához. "Nem kell dollár készleteinkhez nyúlnunk emiatt, az meg szóba sem jöhet, hogy amerikai kincstárjegyeket adjunk el" - közölte egy pénzügyminisztériumi szakember.

A japán lépés a kormány aggodalmát tükrözi, hogy az európai gazdasági helyzet romlása az adósságválság elmérgedése miatt hátrányos hatással lehet az erősen exportorientált japán gazdaságra is. Japán exportjának mintegy 10 százalékát tette ki 2009-ben az EU-ba irányuló kivitel.

Arról még nem született döntés, hogy Japán a következő EFSF kötvénykibocsátásokból is vásárol-e vagy sem. Az EFSF 2012 végéig 16,5 milliárd euró értékben tervez kötvényeket kibocsátani 3-5 milliárd eurós tételekben.

Japán Kína után a második legnagyobb devizatartalékkal rendelkezik a világon. Tartalékai az elmúlt hónapban 1,096 milliárd dollárra rúgtak, jórészt amerikai kincstárjegyekben, de a pontos összetétel nem ismert.