Budapesten legaktívabbak a magán-nyugdíjpénztárak hívei

Vágólapra másolva!
Januárban eddig több mint kilencezren, összesen pedig csaknem 14 ezren jelezték, hogy maradnának a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Az idén választók mintegy 60 százaléka Budapesten nyújtotta be nyilatkozatát.
Vágólapra másolva!

A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13 854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A több mint 13 ezer nyilatkozatból, az idén beadott 9296 nyilatkozat mintegy 60 százalékát Budapesten adták be, ahol három helyen lehet nyilatkozatot tenni. Győrben 447, Székesfehérvárott 383, Pécsett 253, Szegeden 259, Miskolcon 290, Debrecenben 247, míg Nyíregyházán 138 nyilatkozatot adtak be. A kisebb városok közül Salgótarjánban például 97-en, Szekszárdon 78-an jelezték maradási szándékukat.

A napokban internetes fórumokon panaszkodtak amiatt, hogy a családtagként tartósan külföldön tartózkodók közül volt, akinek nem fogadták el a nyilatkozatát, az ONYF szerint azonban a külképviseletektől nem érkezett ilyen jellegű panasz. A szabályok szerint a tartósan külföldön dolgozó vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kívánnak maradni, ennek során a külföldi tartózkodás jogcímét igazolniuk kell.

Az Országgyűlés 2010. december 13-án fogadta el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő, egyes törvénymódosításokról szóló törvényt. A pénztártagoknak a jogszabály szerint 2011. január 31-ig kell eldönteniük, hogy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy magánpénztári tagok maradnak. Nyilatkozatot azoknak a pénztártagoknak kell tenniük, akik maradni szeretnének; aki nem nyilatkozik, automatikusan visszakerül az állami nyugdíjrendszerbe.