Felfelé módosította idei világgazdasági előrejelzését az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint 2011-ben a világgazdaság egésze - ezen belül a közép- és kelet-európai térség gazdasága - a korábban vártnál nagyobb mértékben növekedhet, mintegy 4,4 százalékkal. A gazdasági növekedés húzóerejét a feltörekvő országok jelentik, Európának pedig a kockázatok csökkentése érdekében meg kell erősítenie a pénzügyi segélyalapot.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap frissített előrejelzése szerint a világgazdaság teljesítménye 4,4 százalékkal növekedhet idén, ami meghaladja a legutóbbi, tavaly októberi elemzésben jósolt 4,2 százalékot - írja a Reuters.

A Világgazdasági kilátások című dokumentum azonban felhívja a figyelmet arra, hogy folytatódik a kétsebességű fejlődés a világ gazdaságát tekintve. Míg a fejlett államok gazdasága lassabban bővül majd, nehezítve azzal, hogy a munkanélküliség is magas marad, addig a feltörekvő országok gyors növekedése a tőke felszívásával, magas inflációval és a gazdaság túlhevülésével fenyeget.

A fejlett ipari országok csoportjában a bruttó hazai termék (GDP) együttvéve az idén és jövőre is 2,5 százalékkal nőhet a jelentés szerint, a feltörekvő államokat illető várakozás mindkét évet illetően 6,5 százalékos. Kínában és Indiában a szervezet elemzői még ennél is gyorsabb, 9,6 százalékos, illetve 8,4 százalékos gazdasági bővülést jósoltak.

A jelentés kiemeli azt, hogy az európai helyzet kezeléséhez további szigorú banki stressztesztekre van szükség, növelni kell az európai pénzügyi stabilitási eszköz keretét, az Európai Központi Banknak pedig folytatnia kell a bankok likviditását javító tevékenységét.

Az IMF szerint a közép- és kelet-európai térség gazdasága a korábban jelzettnél nagyobb mértékben növekedhet, a friss előrejelzés 3,6 százalékról szól, ami jövőre 4 százalékra gyorsulhat.