Aon: A forint és a nem fizető állam is kockázati tényező Magyarországon

Vágólapra másolva!
Árfolyampolitika, államcsőd, sztrájkok és zavargások - az egyik vezető kockázatkezelési tanácsadó cég szerint ezekkel a rizikófaktorokkal kell számolnia a Magyarországon befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Magyarország közepesen alacsony kockázatú ország, az országgal kapcsolatban három kockázati tényező emelhető ki: lehetetlenné, vagy nehézzé válhat a szerződésben meghatározott valutanemben a pénzügyi tranzakció lebonyolítása a helyi devizapolitika miatt, sztrájkok és zavargás törnek ki, csődbe megy és nem fizeti ki adósságait az állam - derül ki az Aon kockázatkezelő kockázati térképéből, amely 211 országban és területen mérte a rizikófaktorokat. Az Aon politikai kockázati térképe ezen a címen érhető el.

A régiós államok közül a magyarországival megegyező besorolást kapott Románia, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia, Csehország eggyel jobbat (ez alacsony kockázatot jelent), míg Szerbia egy fokozattal, Ukrajna pedig két fokozattal rosszabbat. A magyar rizikófaktorok között szereplő állami nemfizetés a térségben csak Szerbiában és Ukrajnában szerepel még a megnevezett kockázati tényezők között.

Az Aon - amely nem közöl részletes országelemzéseket - szerint a világgazdasági fellendülés ellenére is több országban emelkedett, mint amennyiben csökkent a politikai kockázatok szintje 2011-re. Az elemzés olyan kockázati tényezőket vett figyelembe, mint a valuta átválthatatlansága, a meg nem valósítható pénzügyi tranzakciók, a sztrájkok, zavargások, lázadások, civil felkelések, háborúk, polgárháborúk, az államcsőd, a politikai beavatkozás, az ellátási lánc megszakadása, illetve a jogi és szabályozási kockázatok.

Az országok hatfokozatú skálán kerültek rangsorolásra az alacsonytól a legmagasabb kockázati szintig. Egy ország leminősítése azt jelzi, hogy emelkedett kockázatainak súlyossága vagy gyakorisága, míg a felminősítés az adott terület politikai kockázatainak csökkenését mutatja. 2011-ben 19 ország kapott az előző évnél rosszabb minősítést, 11 ország viszont alacsonyabb kockázatú kategóriába került.

"Vélt vagy valós kockázatot jelent a nemfizetés megjelenése a világ több országában, és 13 szigetország került magasabb kockázati kategóriába annak következtében, hogy a turizmus hanyatlása érezhető hatást gyakorolt gazdaságukra" - mondta az Aon közleménye szerint Beverley Marsden, a cég krízismenedzsment csoportjának társigazgatója, aki szerint a világgazdasági válság negatív hatással volt a hagyományosan alacsony kockázati szinttel rendelkező országok gazdaságára is, Izland például az alacsony kockázati szint helyett közepes kockázatú besorolást kapott.

Fel- és leminősített országok

Leminősített országok: Algéria, Benin, Comore-szigetek, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Bermuda, Kajmán-szigetek, Dominika, Grenada, Haiti, St. Christopher és Nevis Államszövetség, St. Lucia, St. Vincent, Trinidad és Tobago, Mianmar, Izland, Bahrein

Felminősített országok: Kenya, Mozambik, Ruanda, Uganda, Zambia, Panama, Grúzia, Üzbegisztán, Indonézia, Malajzia, India