A válságadó miatt halasztja későbbre magyarországi üzletét egy energetikai óriás

Vágólapra másolva!
A külföldi energetikai vállalatokat sújtó különadó miatt halasztotta későbbre Magyarországra tervezett villamosenergia-exportját a legnagyobb skandináv energetikai cég, a Vattenfall. A cég egyik vezetője szerint nem Magyarországon jegyzik be leánycégüket, így még 2011 első félévében elindulhat az export.
Vágólapra másolva!

Későbbre halasztja magyarországi kereskedelmi terveit Skandinávia legnagyobb energetikai vállalata, a svéd Vattenfall AB - olvasható a Bloomberg honlapján. A Bloomberg azt írja, az állami cég az energetikai vállalatokra kivetett különadó miatt döntött így.

A vállalat egyik vezetője, Piotr Wasik csütörtökön azt mondta a Bloomberg szerint, hogy a Vattenfall a tervek szerint 2011 elején kezdett volna el villamosenergiát exportálni Magyarországra, de a különadó miatt át kellett gondolniuk a stratégiájukat.

"Elemeztük a helyzetet, és kiderült, hogy ha Magyarországon kívül jegyezzük be a leányvállalatunkat, akkor nem kell fizetnünk a különadót" - mondta Wasik, aki szerint még így is 2011 első félévében kezdhetik meg magyarországi exportjukat.

A Bloomberg cikkében írja, hogy több mint egy tucat külföldi vállalat írt panaszlevelet az Európai Bizottságnak a kormány által bevezetett válságadók miatt.