Nekimegy a világ bankjainak a francia focilegenda

Eric Cantona volt francia focista
Vágólapra másolva!
Bedöntené a világ bankrendszerét az egykori legendás francia focista, Eric Cantona, aki december 7-re harcba hívja a globális társadalmi igazságtalanságot elvetőket, és arra kéri őket: egyszerre vegyék ki a pénzüket a bankokból. Az egyik közösségi oldalon több mint 20 ezren biztosra ígérték a részvételüket a forradalminak beharangozott eseményen, az pedig még dőlt el, hogy kiad-e erre vonatkozó felhívást Magyarországon a világ vezető antiglobalista szervezete. Az [origo]-nak nyilatkozó elemzők szerint naív az elképzelés, a bankokat pedig nem kell félteni.
Vágólapra másolva!

Az utcai megmozdulások kora lejárt, a globális kapitalizmust a bankok bedöntésével lehet megrengetni - ez a fő üzenete annak a videóüzenetnek, amiben Eric Cantona volt francia válogatott futballista, a Manchester United elmúlt húsz évének egyik legnagyobb játékosa lázadásra buzdít. Felhívásában Cantona arra kéri a globális társadalmi igazságtalanság ellen küzdőket, hogy december hetedikén vegyék ki betéteiket a bankokból, és ezzel vigyék csődbe a pénzintézeteket - és ássák meg a jelenlegi gazdasági rendszer sírját is.

Cantona felhívásának hatására Géraldine Feuillien belga forgatókönyíró és Yann Sarfati francia színész és rendező facebook-csoportot hozott létre: a bankbedöntési akcióról szóló oldalt mintegy 300 ezren látogatták meg ezidáig, az eseményen való részvételt több mint 22 ezren jelezték vissza, és csaknem 18 ezren vannak, akik elképzelhetőnek tartják a részvételt. A kezdeményezés nem kötődik sem politikai csoportosuláshoz, sem szakszervezetekhez, egyszerűen csak "egy korrupt, bűnöző és halálos rendszer ellen szeretnének fellépni a jogszabályi kereteken belül." - írják a szervezők a honlapjukon.

Elvileg veszélyes, gyakorlatilag nem annyira

"Támogatunk minden olyan kezdeményezést, ami a bankok túlhatalma ellen lép fel. A szerda délután 5 -kor kezdődő elnökségi ülésünkön dönteni fogunk arról, hogy csak magát a nemzetközi kezdeményzést támogatjuk, vagy külön felhívást is kiadunk Magyarországon" - mondta az [origo]-nak Benyik Mátyás, a világ legnagyobb antoglobalista szervezetének, az ATTAC magyarországi szervezetének elnöke. Megkérdeztünk a kapitalista világrend elleni fellépésekben szintén aktív Greenpeace-t is, hogy csatlakoznak-e a felhíváshoz, de a civil szervezet cikkünk megjelenéséig nem reagált.

"Elvileg összeomolhat egy-egy nemzeti bankrendszer, ha több százezren hirtelen kiveszik a pénzüket a bankokból" - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. "Egyedi szinten, vagyis egy bank esetében akár már egy kisebb, néhány százmillió eurós betétkivonás is komoly problémákat okozhat. A pénzügyi rendszert az is veszélyzeteti, hogy ha megrendül egy kis bank, akkor a pánik hatására a nagyobb bankokba vezetett bizalom is elillanhat, mégpedig függetlenül attól, hogy mekkora a kivett betétek összege" - fejtette ki a vezető elemző.

"Cantona kezdeményezésére a bankok is fel tudnak készülni, hiszen előre látható a betétkivonás időpontja, és nagyságrendje is kalkulálható. A jegybankok és a betétvédelmi alapok ezen túlmenően is tudnak védekezni egy ilyen roham ellen, tehát alapvető rendszerszintű kockázatot nem jelent ez az antiglobalista felhívás" - véli Kondrát Zsolt. Az elemző szerint a tömeges bankbetét-kivonás igazából akkor lenne veszélyes, ha az adott bankkal valóban lenne fizetőképességi probléma, aminek a hatására pánik alakulhatna ki.

Eric Cantona a bankok elleni támadásról beszél

"Magyarországon nem lenne komoly esélyük"

Kondrát Zsolt szerint egy ilyen felhívás nem veszélyezteti a magyar bankrendszert, mivel a bankok fizetőképesek és a likviditási helyzetük stabil. "A magyar bankrendszer likviditása a hatalmas jegybanki betétállomány miatt az átlagosnál is magasabb" - tette hozzá. Hasonló véleményen van Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója is, aki szerint "jelenleg Magyarországon nem lenne komoly esélyük a bankrendszer ellehetetlenítésével próbálkozóknak".

A magyarországi bankrendszer pénzzel való ellátottságát jelentősen növelik a kéthetes jegybanki kötvények (a bankok a Magyar Nemzeti Bankban tartják a rájuk bízott pénz jelentős részét), ezekkel ugyanis a pénzintézetek képések esetleges pénzigényüket finanszírozni - az országok többségében állampapírok eladásával lehet fedezni a likviditásigényt, ami lassabb pénzhez jutást jelenthet. Magyarországon a bankok kéthetes MNB-kötvényeinek teljes állománya november 24-én 3677 milliárd forintot tett ki, a teljes lakossági betétállomány pedig 6000 milliárd forint volt az MNB legfrissebb, szeptemberi adatai szerint.

Cantona korábban nem a kifinomult megoldásokról volt híres

"Naivitásnak tűnik, ha valaki azt gondolja, hogy néhány tízezer ember akciójával be lehet dönteni a belga vagy a francia bankrendszert" - mondta az [origo]-nak Forián Szabó Gergely. "A bankrendszernek megvannak a megfelelő védekezési mechanizmusai, melyeket a legutóbbi válság csak tovább erősített. Az átmeneti likviditási problémák kezelésébe a jegybankok nagyon gyorsan és hatékonyan be tudnak avatkozni, átmeneti probléma legfeljebb a készpénzellátás logisztikai hátterében jelentkezhet" - mondta Forián Szabó.

"Le az Unióval!"

A szervezők a média szemére vetik, hogy nem segítenek tisztán látni az embereknek ebben a helyzetben, amikor a kormányok térden állva remegnek a hitelminősítők előtt, nehogy a nemzeti valutáik leértékelődjenek. "A politikusok nem képviselhetik egyszerre a polgáraik és a pénzügyi piacok érdekeit, ezért ideje felhívnunk a figyelmüket, hogy kiknek a képviseletére választották meg őket" - áll a felhívásban, amely szerint a sztrájkok és tüntetések hatástalanok, "bármit teszünk, nem állnak velünk szóba". A szervezők szerint a rendszer lényegét kell megtámadni, ez pedig a bankrendszer.

A szervezők szerint a jelenlegi pénzügyi és monetáris rendszer egy olyan rendszer virágzását táplálja, amelynek érdeke, hogy a munkaerőt és természeti erőforrásokat olcsón nyújtó országokban fegyveres erőszak, betegség, éhínség és szegénység uralkodjon. "Le kell számolni ezzel a beteg rendszerrel, mert ha nem, mi is rész vállalunk ennek fenntartásában" - állítják a szervezők, akik szerint a szegénység a piacok által irányított fejlett országok politikai akaratának hiányából fakad, és a környezetszennyezés és a természeti erőforrások elherdálása is ennek az elvault rendszernek a következménye.

Cantona pár éve még nem volt olyan kritikus a globális cégekkel szemben

A felhívás szerint az Európai Unió (EU) is szerepet játszik az igazságtalan rendszer fenntartásában, az EU-t pedig az emberek többségének beleegyezése nélkül kényszerítettek az európai országokra. A szervezők közösségi bankok létrehozását is követelik, amely az emberek érdekeit szolgálja, a pénzt nem spekulatív alapokba fektetik, és ahol az adósságainkat nem további eszközvásárlásra fordítják. Olyan bankot akarnak, ami "csak annyi kölcsönt helyez ki, amekkora tőkével rendelkezik, a kis-és közepes vállalkozásokat segíti, és nulla százalékos kamaton ad kölcsön - amit az iszlám bankok vallási okokból vezettek be, mi a civil érdekekre hivatkozva vezethetnénk be" - írják a szervezők a honlapjukon. "Olyan bankokra van szükség, amelyeknek a befektetési az emberek, nem pedig a piac érdekeit szolgálják. A végső cél pedig egy olyan bankrendszer létrehozása, ami nem áldozza fel a profit oltárán az emberi méltóságot" - állítják.

"A bankszámlák, takarékbetétszámlák, és nyugdíjszámlák tulajdonosainak fogalma sincs, hogyan jön létre a pénz, vagy a bankok mit csinálnak vele. Fogalmuk sincs arról, mint jelentenek az olyan kifejezések, mint az "eszközbuborék","kincstárjegy" vagy "értékpapírosítás" és "spekulatív befektetési alap". A media sem tesz erőfeszítéseket, hogy ebben a témában érthetően tájékoztassák az emberek. Az emberek számára az viszont világos, hogy a legtöbb pénzügyi bűntettnek és belső kereskedésnek nincsenek büntetőjogi következményei, viszont a következmények miatt az adófizetőknek kell a pénztárcájukba nyúlni" - áll a felhívásban.

Eric Cantona és Susan George

Cantona felvetése egybecseng az antiglobalista szervezetek világnézetével - a futbalista ugyanazokat az érveket használja, amiket például a világ legnagyobb, antiglobalistának nevezett szervezete, az ATTAC (Association for the Taxation of Financial Transactions for the Aid of Citizens - Szövetség a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáért az állampolgárok érdekében). Susan George, a szervezet egykori alelnöke és jelenlegi tiszteletbeli elnöke nyáron, az [origo]-nak adott interjújában például azt mondta, hogy egy olyan, nem a pénzügyi szektor által diktált globalizmus lenne igazságos, amiben mindenki egyenlő mértékben vehetne részt, és egyben újraelosztó funkciója is lenne.

"Illúzió azt képzelni, hogy a jelenlegi globalizációs folyamatokban számít az ember" - mondta Susan George, aki szerint a banki tevékenységnek is közszolgáltatásnak kellene lennie. "Hatalmas összegeket kaptak adófizetői pénzből a bankok a pénzügyi összeomlás után, tehát teljesen jogos, hogy közösségivé tegyük őket, részben vagy teljes egészében." - mondta Susan Gerorge.