Morgan Stanley: Kockázatosak a magyar nyugdíjlépések

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley nemzetközi bankcsoport szakértői szerint bár a magán-nyugdíjpénztári pénzekkel jelentősen lehetne csökkenteni az államadósságot, ennek ára a nyugdíjreform visszafordítása, ráadásul az átalakítás hosszú távon nem valószínű, hogy életképes lesz.
Vágólapra másolva!

A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer államosítása rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - derül ki a Morgan Stanley bankcsoport a szombaton benyújtott jövő évi magyar költségvetésről és magyar gazdaság kilátásairól szóló elemzésében.

A bank londoni befektetési részlegének szakértői a jövő évi költségvetési tervezet hétvégi ismertetése előtt jártak Budapesten, ahol a kormány egyik vezető tanácsadójával, a magyar jegybank monetáris tanácsának tagjaival és szakértőivel, alapkezelőkkel és a Magyar Költségvetési Tanács tagjaival folytattak tárgyalásokat.

Visszafordított nyugdíjreformról beszél a Morgan Stanley

A látogatásról - és az azóta bejelentett 2011-es költségvetési tervekről - Londonban hétfőn kiadott átfogó ismertetésükben a Morgan Stanley elemzői kiemelték: ha a kormány a nyugdíjalapok teljes vagyonát bevonja az adósságcsökkentésbe, a GDP-érték arányában számolt adósságráta 10 százalékpont körüli mértékben csökkenne. A befizetések folyamatos átirányítása az állami rendszerbe az éves GDP-arányos deficit 1,5 százalékpontos csökkenését eredményezheti ahhoz képest, amennyi az államháztartási hiány egyébként lenne.

A ház szerint azonban mindez a nyugdíjreform visszafordítását jelentené, és az átállás hosszú távon valószínűleg nem lenne életképes. Nyugat-Európa legtöbb országában nincs kötelező második nyugdíjpillér, ám a demográfiai folyamatok miatt a rendszer ott is "egyértelműen fenntarthatatlan" lesz - vélik a Morgan Stanley londoni elemzői.

Matolcsy a nyugdíjpénztári tagok 90 százalékát várja az állami rendszerbe

A nyugdíjrendszerben várható változásokról Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetés ismertetésekor szombaton azt mondta, az évente 3000 milliárd forintot kifizető nyugdíjkasszából 2011-ben közel 900 milliárd forint hiányzik. "A törvény, az erkölcs és a jó ízlés arra kényszerít minket, hogy ne lehessen hiány. A költségvetés azzal számol, hogy 900 milliárd forint hiányt kell oda betenni" - mondta a miniszter.

A kormány terve létrehoz egy új alapot, mégpedig az államháztartás egyensúlyát javító alapot. Ebbe érkeznek majd a magánnyugdíj-pénztári rendszerből visszaáramló jövedelmek. Matolcsy szerint a 30 milliárd forintos átirányítások jövőre 360 milliárd forinttal csökkentik az állami kassza hiányát. Emellett a kormány azzal számol, hogy 2011 végéig a magán-nyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, ebből 540 milliárd forint visszaáramló vagyonra számít a kormány. Ez gyakorlatilag azt is jelentené, hogy a magánnyugdíj-pénztárak eltűnnének. (A kasszák eltűnéséről beszélt pénteken Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök is.)

A miniszter tehát azzal számol, hogy a nyugdíjpénztári tagok 90 százaléka átlép az állami rendszerbe, ám a szlovák példa alapján ez meglehetősen ambicíózus célkitűzés. Az [origo] összeállításából kiderül, hogy Szlovákiában az utóbbi négy évben kétszer is lehetővé tették a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy lépjenek vissza az állami rendszerbe, de a biztosítottaknak csak alig több mint tizede hagyta el a kasszákat. Pedig Robert Fico kormánya mindent megtett a sikerért: a már Magyarországon is ismert magánnyugdíj-ellenes érveken túl egy kompromittálónak szánt videófelvételt is bevetettek a második pillér ellen.