Két évnyi plusz támogatást kapnak a lakáskasszások

Vágólapra másolva!
Tíz évre emeli a kormány a parlament előtt fekvő törvényjavaslat szerint a lakás-takarékpénztáraknál az állami támogatás nyújtásának időtartamát, és a családon belüli felhasználás is egyszerűbbé válik. Az éves támogatás összegét nem emelték meg, pedig korábban erre utaló kijelentést tett az otthonteremtési államtitkár.
Vágólapra másolva!

Az ügyfelek számára vonzóbbá teszi a lakás-takarékpénztárak igénybevételét - az általános indoklás szerint ez a cél vezérelte a kormányt a pénztárakra vonatkozó jogszabályok módosításakor. A módosító javaslatokat egy salátatörvényben, az egyes pénzügyi tárgyúm törvények módosításáról címet viselő előterjesztésben vitte a kormány a parlament elé.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat lehetővé teszi, hogy a lakás-előtakarékossági szerződést ne csak a lakáselőtakarékoskodó, illetve a kedvezményezett, hanem ezen személyek közeli hozzátartozója is felhasználhassa lakáscélra. A jövőben a családok több szerződést is felhasználhatnak majd egy adott lakás felújításához és vásárláshoz anélkül, hogy mindegyik családtagnak tulajdont kellene szereznie az adott lakásban.

A törvényjavaslat meghosszabbítja az állami támogatás nyújtásának időtartamát, ezáltal egy szerződéssel magasabb szerződéses összeg érhető el. Eszerint az állami támogatás 8 megtakarítási év helyett 10 megtakarítási éven keresztül vehető igénybe ugyanazon szerződés után.

Bencsik János otthonteremtési államititkár már június végén azt mondta az [origo]-nak, hogy a kormány lehetőséget biztosít majd arra, hogy az egyes családtagok lakás-takarékpénztári számláit össze lehessen vonni, továbbá megfontolandónak tartjuk, hogy a kiskorúak nevén lévő számlák arányában tulajdonjogot is kelljen-e számukra bejegyezni, mert ez nagyon megnehezíti a családok későbbi lakáscseréjét.

Az államtitkár akkor arról is beszélt, hogy a kormány azt is vizsgálja, hogy miként lehet a lakás-takarékpénztári befizetések állami támogatásának értékállóságát biztosítani, mert e maximum 72 ezer forintos éves támogatás mértékét legutóbb közel egy évtizede indexálták. A kormányzati ciklus közepéig szeretnénk 100 ezer forint fölé emelni. A mostani javaslatban az éves támogatás emelése nem szerepel.