Nagyobb hatalmat kaphat a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Egy pénteken benyújtott törvényjavaslat rendeletalkotási jogkörrel ruházná fel a pénzügyi felügyeletet.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének működését szabályozza.

A terjedelmes - 66 oldalas - javaslat egyik legfontosabb pontja újraszabályozza a felügyelet jogállását és önálló alkotmányos szervként határozza meg. A javaslat szerint "az Alkotmány javasolt módosítása a felügyelet elnökét olyan rendelet kiadására jogosítja majd fel, amely törvénnyel, kormányrendelettel és a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes, és amelynek kiadására a törvényben meghatározott feladatkörében kerülhet sor a javaslatban kapott felhatalmazás alapján".

A felügyeletnek már korábban is volt szabályozói hatósági funkciója, az Állami Bankfelügyeletnek - a PSZÁF egyik jogelődjének - 1997. január 1.-jéig volt ilyen lehetősége. A rendeletalkotási jog a gazdasági válság miatt az utóbbi időszakban újra a figyelem középpontjába került, a felügyeleti hatóság rendeletalkotási joga ugyanis lehetővé teheti, hogy a felügyelet a piaci folyamatokra rugalmasan reagálhasson.

A rendeletalkotási jogkörre vonatkozó indoklás szerint a felügyelet jogosult arra, hogy ágazati szinten és átmeneti időre korlátozzon, feltételhez kössön vagy megtiltson tevékenységeket, ha azok jelentős kockázatot jelenetnek és feltételezhető, hogy sok ügyfél, hitelező érdeke sérül, illetve csökken a pénzügyi közvetítőrendszer működésének átláthatósága.