Több millióra büntetik a Tescót munkaügyi szabálytalanságok miatt

Vágólapra másolva!
Várhatóan több millió forintra bünteti a Tescót az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, főként a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. A felügyelőség szerint nem tartották be a vasárnapi munkavégzés és a munkabérre vonatkozó szabályokat sem.
Vágólapra másolva!

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései során több területen is szabálytalanságokat állapított meg a Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél, és emiatt "több millió forintos munkaügyi bírság kiszabása várható" - közölte a főfelügyelőség. A büntetés pontos összege még változhat, így azt később közlik.

Az OMMF szakszervezeti bejelentés alapján kezdett vizsgálódni. A munkaügyi ellenőrzések során megnézték, hogy az áruházlánc üzleteiben betartják-e a munkaidő, pihenőidő -, valamint a rendkívüli munkavégzés és ellentételezés szabályait. Emellett vizsgálták a szabadság nyilvántartására és kiadására vonatkozó szabályok betartását is.

A munkaügyi felügyelők szerint jogsértések történtek a munkaközi szünetek kiadása, illetve a szabadság és a pihenőidő kiadása során. Nem volt megfelelő a munkaidő-nyilvántartás, a rendkívüli munkavégzés bérpótlékának megfizetése és a munkabérre vonatkozó jogszabályok betartása sem. Emellett nem tartották be a vasárnapi munkavégzés szabályait, a napi munkaidő felső mértékét, és a munkaidő-beosztásra vonatkozó szabályokat sem.

A többieknél is gondok lehetnek

Közleményében a munkaügyi felügyelőség kiemeli, hogy az országos vizsgálat a hatóság számára néhány olyan, a munkavállalókat hátrányosan érintő jelenséget is középpontba állított, amelyek igazolhatóan, több nagyobb kereskedelmi vállalkozás gyakorlatában is előfordulnak.

Ilyen például az alultervezett munkavállalói létszám, amikor a létszámszükséglet megállapításakor nem veszik figyelembe a törvényes távollétek - szabadság, betegség - mértékét. Az emiatt szükségszerűen keletkező létszámhiány pótlásaként olyan munkaszervezési megoldásokat választanak, amelyek elsősorban csak a munka- és pihenőidőre vonatkozó előírások megsértésével lehetségesek.

A munkaügyi hatóság ellenőrzéseit megnehezíti, hogy a munkavállalók féltik állásukat, így kevéssé működnek közre a szabálytalanságok feltárásában.

"Egy huszonkétezer munkavállalót alkalmazó cégnél valóban előfordulnak egyedi esetek, adminisztratív pontatlanságok" - közölte a Tesco az [origo]-val, hozzátéve, hogy a hatóság olyan egyedi eseteket állít be általános érvényűnek, amelyek megtévesztőek lehetnek. A cég szerint a feltárt szabálytalanságok " mindössze néhány tíz" munkavállalót érintenek, azonban megteszik a szükséges lépéseket a szabálytalanságok korrigálására.