Kemény csata várható az uniós csúcson

Vágólapra másolva!
Merkel ragaszkodik az EU-szerződés módosításához; piaci várakozások szerint a Fed akár 100 milliárd dollárt is költhet havonta felvásárlásra; az Európai Biztosság jogi útra tereli az orosz légi-megállapodások ügyét - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Angel Merkel német kancellár szerint a lisszaboni szerződés módosítása elengedhetetlen az euróövezet jövőbeli stabilitásának biztosításához - írja a Financial Times. Merkel eltökélt a többi tagállam meggyőzésében, és azt szeretné elérni, hogy létrehozzák az "állandó válságkezelési mechanizmust", a jelenlegi ideiglenes alap helyett. A 440 milliárd eurós alapról az uniós pénzügyminiszterek döntöttek még májusban.

Németország azt is szeretné elérni, hogy felfüggesszék azon tagállamok szavazati jogát, akik nem tesznek eleget a szigorú költségvetési szabályoknak és a hiányukat sem tartják megfelelő szinten.

Számos uniós tagállam elszörnyedt a lisszaboni szerződés módosításának tervén, melyet tíz év kemény tárgyalásai után sikerült csak elfogadni. A franciákat már meggyőzte Merkel, Sarkozy a támogatásért cserébe annyit kért, hogy a jövőben az Európai Bizottság által javasolt szankcionálási rend kevésbé legyen szigorú, ne lépjen automatikusan életbe.

Havi 100 milliárdot is költene a Fed

Piaci várakozások szerint a Fed akár 100 milliárdot is költhet havonta felvásárlásra - írja a Reuters. A legtöbb vezető közgazdász arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 80-10 milliárd dollárt költ majd új programja keretében felvásárlásra, hogy azzal erősítse nehézségekkel küzdő gazdaságát. A Reuters elemzői várakozása szerint 500 milliárd és 1,5 billió dollár között mozoghat a Fed programjának teljes költségvetése.

A legfontosabb kérdés nem az első lépés mértéke lesz, hanem az, hogy Fed tisztségviselőinek végső soron meddig kell elmennie, hogy megvalósítsák a kettős küldetésüket, nevezetesen az alacsony inflációt és a fenntartható foglalkoztatást - mondta Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza. Elemzők szerint a felvásárlás hatása korlátozott lehet, mert a piac már beárazta a második nagy monetáris ösztönzés hatását.

Az Európai Bizottság fellép az orosz légi-megállapodások ellen

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy jogi úton lép fel Németország, Franciaország, Finnország és Ausztria ellen, hogy vizsgálják felül az Oroszországgal kötött kétoldalú légi közlekedési szerződéseiket, mivel azok sértik a közösségi jogot - írja a Wall Street Journal. Hasonló egyezmények a 23 másik uniós tag és Oroszország között szintén vizsgálat alatt vannak, közölte az EU közlekedési biztosa, Siim Kallas.

A bizottság már néhány éve sikertelenül próbálja elérni, hogy Oroszország törölje el azokat a dollár milliárdokat kitevő illetékeket, melyeket azért számol fel az európai légitársaságoknak, hogy keresztülrepüljenek Szibérián. A bizottság azt is szeretné elérni, hogy Oroszország egy csoportként ismerje el az uniós légitársaságokat, és ne egyedi országokként.