Több alkohol lehet a magyar borban egy brüsszeli döntés szerint

bor, borturizmus, pince, szőlészet, borászat, La Rioja, palack
Vágólapra másolva!
Brüsszel jóváhagyta, hogy a rossz időjárás miatt a borászok növeljék a bor alkoholfokát.
Vágólapra másolva!

A szaktárca a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánakjavaslatára - augusztusban fordult az illetékes uniós testülethez, hogy engedélyezze a magyar borok alkoholtartalmának növelését a rossz időjárás miatt.

A magyar kezdeményezéshez hasonlóan további kilenc ország, Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy-Britannia kért alkoholfok-javítási lehetőséget. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Brüsszel jóváhagyta a kérést, vagyis a 2010-es magyar mustok és borok alkoholfokának további fél százalékos javítását.

Az eredeti uniós szabályok szerint a tagállamok borászai másfél százalékkal növelhetik az alkoholfokot, idén viszont az Európai Bizottság 2 százalékra emelte ezt a határt. A módosított szabályozás értelmében az idén szüretelt készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort. Az alkoholfok növelését répacukorral vagy sima, illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával lehet növelni, a bor alkoholtartalma azonban nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb.