Egyhangúan szavazta meg a lakáshitelesek megsegítését a parlament

pénz, pénztárca, valuta, deviza, hitel, forint, bankjegy
Vágólapra másolva!
Megszavazta a parlament Kósa Lajos és Rogán Antal törvényjavaslatát, amely a lakáshitellel rendelkező adósokon hivatott segíteni.  A bank a jövőben nem módosíthatja egyoldalúan a szerződést, tilos lesz az önkényes kamat- és díjemelés, illetve kötelező lesz a devizákat középárfolyamukon forintra váltani.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag, 288 igen szavazattal fogadta el hétfőn késő este a parlament a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényt. Kósa Lajos és Rogán Antal még a múlt hónapban nyújtott be nyolcpontos javaslatot, amely a hiteladósoknak hivatott védelmet nyújtani a bankokkal szemben. Mire a törvényjavaslat a parlament elé került, az eredetileg benne foglalt nyolc pontból kikerült egy, bekerült viszont egy új.

A törvény értelmében a bank egyoldalúan nem módosíthatja a szerződést, ha az az ügyfél számára hátrányos lenne, tilos lesz az önkényes kamat- és díjemelés, előírás lesz a devizákat középárfolyamukon történő átváltása forintra, valamint az is, hogy az ügyfél "legalább egyszer" előtörlesztéssen. Emellett az ügyfél kérésére biztosítani kell a futamidő-hosszabbítást, és a jogszabály korlátozza a közjegyzői díjak felszámítását is. Kikerült viszont a csomagból a "tiszta lappal indulás joga", mely szerint a bank követelése nem lehetett volna több a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének 100 százalékánál.

A javaslat részleteiről itt olvashat bővebben, a parlament hétfői ülésének eseményeiről itt talál részleteket.