Kritizálta az IMF a kormány nyugdíjtervét

az IMF (Nemzetközi Valutaalap), az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium) és az MNB (Magyar Nemzeti Bank) közös sajtótájékoztatója, IV. cikkely szerinti felülvizsgálat, Chtistoph Rosenberg, Karvalits Ferenc, Kármán András, Nátrán Roland
Vágólapra másolva!
Magyarországnak eddig az előnye volt a nyugdíjrendszere, a most tervezett változtatás csak rövid távon éri el azt a célt, amit a kormány vár tőle - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az IMF delegációvezetője. A kormány képviselője jelezte, tisztában vannak vele, hogy az szja-csökkentés önmagában nem elég a foglalkoztatás növeléséhez.
Vágólapra másolva!

Bátrak, de kockázatosak a magyar kormány tervei - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője. Bátrak, mert csökkentenék az adóéket a munkaerőpiac élénkítése végett, és kockázatosak, mert bizonytalan a gazdaság reakciója - magyarázta a szakember.

Az IMF-delegáció a pénzintézet éves gazdaságpolitikai konzultációjának lezárásaként érkezett Budapestre, új hitelmegállapodásról nem tárgyalt a kormánnyal.

Rosenberg: Az adócsökkentés nem csodaszer

Rosenberg szerint az ágazati válságadók kifutásával kérdéses lesz a deficit mértékének tarthatósága. Az egykulcsos adót általában véve jó ötletnek nevezte, de megjegyezte, önmagában valószínűleg nem lesz túl nagy hatása a foglalkoztatásra, "egyéb reformok nélkül ez nem megoldás".

A kormány nyugdíjátalakítási terveiről azt mondta, az eddig megismert elképzelés (a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak elvonásáról) rövid távon javítja ugyan az államháztartás egyenlegét, de hosszú távon nem azt az eredményt hozza, amelyet a kormány vár tőle. Ezért Rosenberg óvta a kormányt az átalakításnak ettől a módjától.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Christoph Rosenberg (IMF), Karvalits Ferenc (MNB), Kármán András (NGM), Nátrán Roland (NGM)

Meginoghat a befektetők bizalma

Magyarországnak eddig előnye volt a nyugdíjrendszere, a második nyugdíjpillér forrásainak elvonása azonban hosszú időre megingathatja a befektetők bizalmát - jelentette ki az IMF delegációvezetője. A valutaalap elérhetőnek tartja az idei 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt. 2010-re 1, 2011-re pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A kormány jövőre valamivel magasabb, 3 százalékos növekedést vár.

"Hasznos és konstruktív megbeszélésnek" nevezte az IMF-küldöttséggel folytatott tárgyalást Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Hozzáfűzte, vannak még nyitott kérdések, de ha összeáll a költségvetés, a kormány természetesen tájékoztatja az IMF-et.

A kormány tisztában van vele, hogy a foglalkoztatásban az áttöréshez csak szükséges, de nem elégséges feltétel az alacsonyabb adó. Ezért tervezi egyebek mellett az Út a munkához program átalakítását, a duális szakképzés bevezetését, a természettudmányos képzés erősítését, a részmunkaidős és szezonális foglalkoztatás támogatását - mondta Kármán.

Lesznek strukturális átalakítások

Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi irodavezetője szerint a devizahitelesek problémája szempontjából a trendforduló csak 2011-ben várható, de a bankszektor stabil, az MNB stressztesztje szerint is. A bankadót hosszú távon az uniós szabályokhoz kell igazítani, ez segítené a hitelezést és így a növekedést is - jelentette ki Ivascsenko.

Kármán András közölte, a kormány egyetért a bankadó uniós rendszerbe illesztésével 2013-tól. Azt mondta, a strukturális átalakítások kiválthatják a különadókat - olcsóbb és hatékonyabb közigazgatás kialakítását, az állami vállalatok átszervezését, a közmunkaprogramok új alapra helyezését és a szociális kiadások célzottabbá tételét ígérte.

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke - lényegében főnöke, Simor András kamatdöntés után elhangzott szavait visszhangozva - arra emlékeztetett, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszert érintő tervek megvalósulásuk esetén növelik az állam összes adósságát. A különadók mértékét érzékeltetve Karvalits azt mondta, ha az érintettek száz százalékban áthárítanák a pluszterheket, az 1 százalékkal dobná meg ez inflációt.