Kopits György: Csökkenteni kell az államra nehezedő nyomást

Vágólapra másolva!
Nem lehet kimutatni, hogy az adócsomag középtávon élénkítené a gazdaságot, ezért át kell alakítani a költségvetés kiadási oldalát - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke, aki azt is elmondta, hogy az állami nyugdíjrendszert is meg kell reformálni.
Vágólapra másolva!

"Arra vár a piac, hogy a kormány nyilvánosságra hozza közép- és hosszú távú terveit. E tervekben nem elég célokat kitűzni, meg kell határozni az eszközöketz és be kell bitzonyítani, hogy ezek fenntartható költségvetést, nyugdíjrendszert és gazdasági növekedést eredményeznek" - mondta a Napi Gazdaságnak Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke.

Az elnök szerint a piaci elvárásokra, amelyeknek meg kell felelni, nem egy misztikus dologként kell tekinteni. "Mi magyarok részesei vagyunk a piacnak - piaci elvárások a mi elvárásaink is" - fogalmazott Kopits György és hozzátette: mivel a magyar gazdaság kicsi és nyitott, ezért a világgazdaság alakulása Magyarország számára adottság, viszont először exportálni kell ahhoz, hogy legyen miből kifizetni az importot. A stabilizálódás jelei már láthatóak, de nem lehet kizárni, hogy egy újabb válsághullám alakul ki. Kopits szerint az nem lehet megmondani, hogy miként reagálna a pénzügyi rendszer arra, ha a jegybankok felhagybnának a monetáris lazítással. "Orvosi hasonlattal élve: nem tudni, hogyan lélegezne a beteg, ha lekapcsolnák a vastüdőt" - mondta az elnök.

A Költségvetési Tanácsnak nem feladat megítélni a kormány lépéseit, így azzal sem foglalkozik, hogy az adócsomag kinek kedvez és kinek nem, de kötelessége elemezni a kormányzati csomagok költségvetési és makrogazdasági hatásait - közölte Kopits és hozzátette: nem lehet kimutatni, hogy az adócsomagnak középtávon jelentős gazdaságélénkítő hatása lenne. Középtávon 700 milliárd forintos hiány keletkezik a büdzsében. "Semmi esetre sem számíthatunk ekkora lyuk spontán eltűnésére, ehhez két számjegyű növekedési ütemet kellene feltételezni 2013-tól kezdve. Legkésőbb a költségvetés benyújtásakor ki kell derülnie, hogyan kívánja a kormány ezt megoldani" - mondta Kopits György.

A költségvetés átalakításánál a kiadási oldalhoz kell hozzányúlni Kopits szerint, mert tudomása szerint a bevételi oldal átalakítása véget ért. "Nem feladatunk megmondani, milyen területeken van szükség vagy lehetőség kiadáscsökkentő lépésekre, ez a kormány dolga. Ugyanakkor a fenntarthatóság visszaállítása miatt olyan lépésekre van szükség, amelyek tartósan csökkentik a közszolgáltatásokkal szembeni igényeket, így a nyomást az államon" - mondta Kopits György.

A Költséggvetési Tanács elnöke szerint fenntarthatósági szempontból nézve a kormány magán-nyugdíjpénztári pénzek állami rendszerbe történő átirányításával rövid és középtávon javítja az egyenleget és könnyíti a finanszírozást. A nyugdíjrendszerr3el kapcsolatban azonban azt mondta, hogy a jelenlegi felosztó-kirovó rendszernek nem erőssége az átláthatóság. Kopits úgy véli, meg kell reformálni az állami nyugdíjrendszert. Ha erre nem kerül sor, akkor Kopits szerint "egyre nagyobb részt kell az állam egyéb adóbevételeiből finanszírozni, kiszorítva az egyéb kiadásokat vagy magasan tartva az áfa-, szja- lés egyéb adókulcsokat - mindez rontja a versenyképességet, lassítja a növekedést és súlyosbítja a fenntarthatósági problémákat.