Dél-Koreában rendeznék az árfolyamvitát, 1800 embert elküld a Nokia

Vágólapra másolva!
Megkezdődott a G20-as találkozó Dél-Koreában, ahol a legfontosabb kérdés az árfolyamvita rendezése; Németország visszavágott a külföldi kritikusoknak az ország gazdaságpolitikája miatt; a Nokia új vezérigazgatója bejelentette, hogy 1800 főt elbocsátanak a vállalattól - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Azért gyűltek össze a globális világ pénzügy vezetői a G20-ak találkozóján Dél-Koreában, hogy valahogyan kezeljék a világgazdasági egyensúlytalanságot, és hogy megoldást találjanak a káros valutaleértékelésekre - írja a Reuters.

A találkozó hivatalos programja pénteken kezdődött. A feltörekvő piaci országok és Japán elutasító azon amerikai javaslatok irányába, hogy a masszív többlettel rendelkező országok (például Kína) hagyjanak fel a valutájuk mozgásának korlátozásával azért, elkerüljék az árfolyamvitákat, mely a közgazdászok szerint kereskedelmi háborúhoz vezethetne.

Beszélnünk kell róla először, de a számszerű célok irreálisak - mondta a japán pénzügyminiszter, Yoshihiko Noda pénteken. A legtöbb, amit remélni lehet - közölték hivatalos források - az egy határozott nyilatkozat arról, hogy elkerülik a valuta leértékelését, valamint egy olyan intézkedés, amely lökést tudna adni a dollárnak.

A feltörekvő országok politikusai úgy vélik egyébként, hogy az Egyesült Államok pénzügypolitikája vezetett a pénzügyi válsághoz, és azzal vádolják, hogy a mennyiségi lazítás politikájával ő is a leértékelés irányába megy.

Németország visszavág a francia és az amerikai kritikákra

Németország szigorúan visszautasította a külföldi kritikusokat az ország gazdaságpolitikája miatt, ugyanakkor bírált kereskedelmi partnereit a hanyag pénzügypolitika és a valutamanipuláció miatt - tudósít a Financial Times. Korábban Washington és Párizs is sürgette Németországot, hogy növelje a belső keresletet, ahelyett az exportot erősítené a gazdaság beindításához.

A növekvő belső kereslet mutatja, hogy a gazdasági fellendülés két lábon áll - mondta Rainer Brüderle gazdasági miniszter, üzenve a francia pénzügyminiszternek, hogy a német az "önfenntartó fellendülés". Megemlítette azt is, hogy a német gazdaság a várt felett bővül idén, 3,4 százalékkal.

1800 embert bocsát el a Nokia

A Nokia új vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég új stratégiájának értelmében 1800 főt elbocsátanak a vállalattól, valamint felpörgetik az új telefonok eladását. A cég azt reméli, hogy ezzel javítani tud pozícióján az üzleti okostelefonok piacán - írja a Wall Street Journal. Az 1800 fős elbocsátás a cég munkavállalóinak mintegy 2,8 százalékát teszi ki.

Ezt volt Stephen Elop vezérigazgató első jelentős megnyilvánulása azóta, hogy a múlt hónapban távozott a korábbi vezető, Olli-Pekka Kallasvuo. Az új vezető szerint utol kell érniük az olyan riválisaikat, mint az iPhone gyártó Apple, vagy a Google. A szeptember 30-án zárult negyedévben a Nokia 740 millió dolláros nyereséget ért el az előző éves hasonló mértékű veszteség után.