Selmeczi benyújtotta a nyugdíjpénztár-választásról szóló javaslatot

Vágólapra másolva!
Benyújtotta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot pénteken az országgyűlésnek Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. A javaslat értelmében a visszalépők nem készpénzben viszik át az államhoz a megtakarításaikat, hanem befektetési eszközökben.
Vágólapra másolva!

Október 22-én, azaz pénteken Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott benyújtotta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot - derül ki a parlament honlapjáról.

A törvényjavaslat a magánnyugdíjpénztári tagsággal összefüggésben egyrészről eltörli a pályakezdők kötelező pénztári tagságát, másrészről visszaadja mindenkinek a saját pénze feletti szabad rendelkezés jogát, vagyis a nyugdíjpénztár-választás szabadságát - olvasható a javaslat indoklásában.

Ennek értelmében a törvényjavaslat 2011 . december 31-ig megteremti az - akár pályakezdőként, akár önkéntes döntés alapján - pénztártaggá vált embereknek azt a lehetőséget, hogy arról rendelkezzenek, hogy számlájuk vezetését a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer vegye át. A visszalépés lehetősége fennáll azon személyek esetében is, akik 2012. január 1-jét megelőzően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben magánnyugdíjpénztári tagságuk miatt részesültek saját jogú nyugellátásban.

A visszalépés lehetőségével egyidejűleg a javaslat a zavartalan tőkepiaci működés biztosítása érdekében garantálja, hogy a visszalépéssel érintett tagok követelésének értékét kizárólag a tagok portfoliójában lévő eszközökben kell teljesíteni - vagyis készpénzben történő átadást, így az eszközök visszalépést megelőző kényszerértékesítését a tőkepiacok védelmében nem írták elő.

Selmeczi Gabriellát szombaton nevezte ki nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak a kormányfő. A fideszes országgyűlési képviselőt vizsgálat indításával bízták meg, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Selmeczi Gabriella feladata, hogy összehangolja azokat a tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíja biztonságba kerül, "és el tudjuk hárítani azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek".