NFM: A kormány nem tárgyal a Szurguttal a Mol-részvényekről

MOL, Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., Magyar Olaj, benzin, üzemanyag
Vágólapra másolva!
A magyar állam 460 milliárd forintért kivásárolná az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos részesedését a Molból a Bloomberg hírügynökség értesülése szerint. A hír megjelenése után az olajpapír árfolyama emelkedésbe kezdett. Utóbb a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium először cáfolta a hírt, majd úgy pontosított, hogy kormány foglalkozik az orosz részesedés megvásárlásának lehetőségével, de arról valószínűleg csomagban tárgyalnak majd.
Vágólapra másolva!

Magyarország év végéig meg szeretné vásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaz Molban lévő 21,2 százalékos részesedését - értesült a Bloomberg hírügynökség, amely szerint Fellegi Tamás fejlesztési miniszter azt mondta: a transzakció kifizetéséhez szükséges tőke megszerzésével kapcsolatban aggodalomra nincsen ok, ezt a kormány a piacról képes lesz finanszírozni. A miniszter úgy nyilatkozott, hogy a részesedés megszerzése hasznos lenne az állam számára, a pakett a szerdai záróár alapján 460 milliárd forint értékű.

Később a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium először cáfolta a hírt, majd a következő közleményt adta ki: "Pontosítva a nemzetközi hírügynökség által közölt anyag tartalmát - a beszélgetés közben készített hangfelvétel alapján - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az alábbi helyesbítést teszi közzé. Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint - a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében - az év végéig kívánják rögzíteni. Az energetikai csomag egyik eleme a Szurgutnyeftegáz Mol Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Szurgutnyeftegáz jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak Mol részvényeinek megvásárlásáról."

"A Szurgutnyeftyegaz el akarja adni a Molban lévő részesedését, amiről folyamatos tárgyalásban vannak a magyar társasággal" - tudatta a Reuters-szel a negyedik legnagyobb orosz olajcég. A Reuters rövid írásában megjegyzi, hogy a Mol részvényesei azóta blokkolják a Szurgut mozgásterét, hogy tavaly 1,8 milliárd dollárért megvették az osztrák OMV-től a részesedést, kivíva ezzel a Mol és az akkori szocialista kormányzat haragját.

A nyilatkozatdömping miatt megkerestük a Molt, a társaság későbbre ígért tájékoztatást.

A bejelentés után a Mol árfolyama emelkedni kezdett a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT): a társaság részvényének kurzusa kevéssel 16 óra előtt már 21 365 forinton állt, ami a szerdai záráshoz képest több mint 3 százalékos emelkedést jelentett. A BUX index ugyanekkor 0,13 százalékos mínuszban járt, a vezető papírok közül az OTP, a Magyar Telekom és a Richter is mínuszban járt.

Alig egy hónapja, szeptember közepén még azt mondta a kormány: ugyan fontos, hogy megszerezze a Mol részvényeinek 21,2 százalékát, amely az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében van, de a fejlesztési minisztérium akkor azt közölte, hogy ez nem a közeljövőben fog megvalósulni. "Mindkét ország kormánya jelezte, a kérdést prioritásként kezeli. Az orosz fél felvetése szerint a téma megvitatása folytatódik a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság következő ülésén" - közölte akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Korábban a kormány azt mondta, hogy "Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek határozott érvényesítése mellett minden stratégiai jelentőségű területen. E tekintetben a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort - és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét". A Mol-pakett megvásárlásának felmerülése után elemzők úgy nyilatkoztak, hogy mivel a részvénycsomag megvétele jelentősen növelné az államháztartás hiányát, így a lépés egyelőre nem valószínű.