Éles árverseny a Toyota és a Suzuki között, nem oldják fel a Vatikán számláit

Vágólapra másolva!
Élethalálharcot vív a Toyota és a Suzuki Indiában az olcsó autót keresők kegyeiért, nem oldják fel a Vatikán bankjának befagyatott számláit; a vártnál nagyobb mértékben bővült a kínai gazdaság a harmadik negyedévben  - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság a várakozásokat meghaladóan, 9,6 százalékkal bővült az idei harmadik negyedévben, miközben az infláció is az elmúlt két év leggyorsabb növekedését produkálta - írja a Bloomberg. A fogyasztói árak 3,6 százalékkal nőttek szeptemberben az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az adatok további nyomatékot ad azon felhívásoknak, hogy a globális növekedés motorjaként aposztrofált Kína hagyja valutájának gyorsabb felértékelődését. A kínai gazdaság nagymértékű bővülése - mely mintegy háromszorosan haladja meg az Egyesült Államokét - további érvet szolgáltat az USA-nak is a pénteki dél-koreai G20-as találkozón, hogy komolyan foglalkozzanak a valutaárfolyamok kérdésével. Kína a héten kamatot is emelt (először a válság kitörése óta), megerősítve a politikai döntéshozót bizalmát a gazdasági növekedésben és az aggodalmakat az árakra nehezedő nyomás miatt.

A Toyota beszáll az indiai árversenybe

A Toyota új kisautója, az Etios - mely ára az addig kínált legolcsóbb Ford-modell fele lesz - bevezetésével próbál piaci részesedést elhappolni a Maruti Suzuki elől Indiában. Az új autó, melyet Kínában és Brazíliában árulnak majd, a piacvezető Maruti árát célozta be, mintegy 9200 dollárért (405 ezer rúpia) adják majd. A Maruti Alto egyébként az ország legolcsóbban megvehető autója, ára mintegy 229 ezer rúpia.

Igazi kihívás minőségi autót építeni alacsony áron - mondta a Bloombergnek Hiroshi Nakagawa, a cég igazgatója, hozzátéve, hogy az indiai autópiac az egyik legkeményebb piac a világon, mert a vásárlók nagyon költség-tudatosak.

Nem jut pénzéhez a Vatikán

Egy olasz bíróság elutasította a Vatikán bankjának kérelmét, hogy oldja fel 23 milliárdos pénzeszközeinek befagyasztását. A pénzt az olasz igazságszolgáltatás helyezte zár alá egy vizsgálat részeként, mert a feltételezések szerint megsértették a pénzmosási szabályokat - írja a Financial Times.

A bank még csak a médiából értesült a döntésről, de amit megkapják a hivatlos értesítést, fellebbezni fognak - mondta Vincenzo Scordamaglia, a bank ügyvédje.