Erősebb forint, olcsóbb svájci frank

Vágólapra másolva!
Csütörtökon a forint erősödött a kulcsdevizákkal szemben a kedvező nemzetközi hangulat miatt, az euró este kilenckor 275,25 forintot ért.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön este kilenc után egy euró 275,25 forintba kerüt, egy dollárért 197,59 forintot kellett adni, egy svájci frankért pedig 204,40 forintot kellett adni a devizapiacon. Fél 1-kor az euróért 274,50 forintot kértek a devizapiacon, szemben a reggeli és szerda esti 276 forinttal. A reggel még 205,20 forinton jegyzett svájci frank jegyzése 203,30 forintra esett kora délutánra, a dollár árfolyama pedig 196 forintra csökkent a reggeli 198,60 forintos szintről.

Az aukció és a hangulat segíti a forintot

A forint erősödése elsősorban annak köszönhető, hogy a dollár gyengült a nemzetközi piacon, ami rendszerint kedvez a kockázatosabb befektetési célpontnak tartott feltörkevő piaci devizáknak, közütk a forintnak - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője és hozzátette: a forintárfolyam emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy a csütörtöki aukción elkeltek a magyar államkötvények.

A Commerzbank elemzése szerint is a nemzekötzi optimizmus játszik szerepet abban, hogy javult a forint helyzete. A kedvező hangulat annak köszönhető, hogy alaptalanoknak bizonyultak a félelmek, amelyek rossz kínai makroadatokat prognosztizáltak. A tényadatok szerint a vártnál jobb lett a harmadik negyedéves kínai GDP-adat, a kínai infláció egyelőre stabil.

Szerdán is esett a dollár

Szerdán a nemzetközi piacon a dollár volt a fókuszban, mert az egyik legbefolyásosabb amerikai pénzügyi tanácsadó cég, a Medley Global Advisors forrásai szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 3-6 hónapra fixen 500 milliárd dollárért tervez államkötvényeket vásárolni, s az év hátralévő részében, plusz még akár 6 hónapon keresztül teret hagyhat további kötvényvásárlásoknak, amennyiben az 500 milliárd dollár nem lesz elegendő, vagyis a gazdasági mutatók nem javulnak - derül ki a Quaestor piaci elemzéséből.

A monetáris lazításnak nevezett lépés miatt jelentősen gyengült a dollár a fontos devizákkal szemben, ez pedig rendszerint kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak. Ennek következtében az euró árfolyama a szerda reggeli 277 feletti szintekről 276 forint közelébe került estére, közben a dollár több mint 4 forinttal 198 forint alá süllyedt.