A lakáshitelesek is megérezhetik a nyugdíjváltozásokat

Vágólapra másolva!
A Patika Pénztár vezérigazgatója szerint a magánnyugdíj-pénztári befizetések elterelése a lakossági hitelezést is visszavetheti.
Vágólapra másolva!

A múlt héten bejelentett nyugdíjlépések veszélyeztetik az állampapírpiacot, a tőzsdét és a lakossági hitelezést is - mondta Lukács Marianna, a Patika Pénztár vezérigazgatója a Napi Gazdaság öngondoskodási konferenciáján.

Orbán Vikor miniszterelnök a múlt szerdán jelentette be, hogy felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát, mert nem lehet fenntartani, hogy az állam havonta 30 milliárdot költ a kettős (tehát egyszerre állami és magán) nyugdíjrendszer miatt. A miniszterelnök szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik ezeket a kifizetéseket, addig pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. A pénztárak többségét tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség tiltakozott a változtatások ellen és népszavazást kezdeményez a kérdéssel kapcsolatban (erről itt olvashat részletesen).

Lukács Marianna szerint az állampapírokat és a tőzsdét azért érintheti a magánpénztári befizetések elterelése, illetve az állami rendszerbe való visszalépés lehetősége, mert a nyugdíjpénztáraknak meg kell majd válniuk ezektől az értékpapíroktól, illetve az új kibocsátások esetén hiányozni fognak a vételi oldalról. A banki hitelezés azért eshet vissza, mert a magánbiztosítók a lakáshitelek forrását adó jelzáloglevelek fő vásárlói, amennyiben pedig a nyugdíjváltoztatások miatt eltűnik ez a kereslet, akkor az a bankok hitelezési magatartását is befolyásolja majd.

Lukács Mária szerint a bejelentett nyugdíjlépések csökkentik a jogbiztonságot, a pénztárak forrásainak elvétele pedig a napi működésüket veszélyezteti, amiből adódóan elbocsátások várhatóak a szektorban. Nem valószínű, hogy bedőlnének egyes pénztárak, ha valamelyik meginog, akkor azt jó eséllyel megveszik a vetélytársak - tette hozzá.

A magánpénztárakban 3 millió ember 2700 milliárd forintját kezelik, a havi bevétel 30 milliárd forint. Az önkéntes ágon 1,3 millió ember 756 milliárd forintjáról van szó, ami havi 7-8 milliárd forintos befizetést jelent. "A magánpénmztárak valóban rosszul teljesítenek és drágák, de a törvényhozásnak lett volna lehetősége ezt szabályozni" - mondta a Patika Pénztár első embere.