Ötezer munkatársát küldi el az Unicredit Olaszországban

Vágólapra másolva!
Olaszországban 4700 alkalmazottját küldi el az Unicredit öt év alatt, amivel párhuzamosan 230 bankfiókját is becsukja.
Vágólapra másolva!

Majdnem ötezer főnyi létszámleépítésről állapodott meg hétfőn a legnagyobb olasz bank, a Magyarországon is érdekelt UniCredit SpA vezetősége a szakszervezetekkel. A megállapodás szerint Olaszországban bezárnak 230 bankfiókot és öt év alatt 4700 fővel csökkentik az alkalmazottak számát. Önként is lehet távozni, november 15-ig háromezren csatlakozhatnak a nyugdíjba vonulási programhoz. Amennyiben nem jelentkeznek kellő számban, akkor olyan munkatársakat nyugdíjaznak, akik több mint 40 éve fizetik a nyugdíjjárulékot. További 1700 munkatársat 2014-2015-ben küldenek el.

A leépítést még az előző vezető, Alessandro Profumo kezdte el. A hatékonyság növelésének érdekében tavaly június óta csaknem 400 fiókot zártak be és felmondtak 6150 alkalmazottnak. Az átalakítás folytatásáról az új vezérigazgató, Federico Ghizzoni állapodott meg a szakszervezetekkel, aki azt követően került a piaci érték alapján legnagyobb olasz bank élére, hogy a líbiai részvényesek térnyerése körül kibontakozott vita miatt Profumo szeptember végén lemondott.

A leépítések, fiókbezárások révén a tervek szerint a működési költségeket 2013-ig 8,6 százalékkal - 422 millió euróval - lehet csökkenteni a bankcsoport olaszországi részlegénél. Alessandro Profumo irányítása alatt az UniCredit olasz regionális bankból 22 országban összesen 40 millió ügyfelet kiszolgáló pénzintézetté fejlődött. A június végi állapot szerint összesen 161 857-en dolgoztak a társaságnál, amely 2007-ben lépett a magyar piacra, a német HVB Bank magyarországi érdekeltségének megvételével.