Rogán: 2013-ban jöhet a fordulópont

Vágólapra másolva!
Ha a költségvetés helyzete számottevően javul, akkor is érvényben maradnak 2012-ig a válságadók - mondta az  [origo]-nak Rogán Antal, a Fidesz gazdaságpolitikusa, aki hozzátette: a kormány bízik a növekedésben.
Vágólapra másolva!

Ha a következő két évben a várakozásoknál jobban alakulnak a költségvetési bevételek, a válságadók akkor is érvényben maradnak - mondta hétfőn az [origo]-nak Rogán Antal, a parlamenti gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

A politikus hozzátette, úgy számolnak, hogy a kormány intézkedéseinek - elsősorban az szja-csökkentés - fehérítő hatása 2013-ban érik be, abban az évben lehet a fordulópont, vagyis azt követően már lesz elegendő bevétel a gazdasági növekedésből. Arra a kérdésünkre, hogy ha a prognózisok ellenére nem lenne elég bevétele a büdzsének, akkor újabb szektorokra is kivetne-e a kormány válságadót, Rogán Antal azt felelte, ez nem valószínű, mert bíznak a gazdasági növekedésben.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán jelentette be, hogy több mint 160 milliárd forintot fog beszedni a kormány a következő három évben a távközlési és enerigacégektől, valamint a kereskedelmi láncoktól. A kormányfő ekkor jelentette be, hogy felfüggesztik, illetve felülvizsgálják a PPP-szerződéseket, és novembertől havi 30 milliárdot spórolnának a nyugdíjrendszeren is. A válságadókról szóló törvényjavaslat a költségvetési egyensúly megtartásával, az érintett vállalkozások tevékenységének társadalmi-környezeti hatásával, illetve teherviselő képességükkel indokolja az új adók bevezetését.

A Magyar Telekom és a Mol fizeti be a legtöbb adót a kormányfő szerdai bejelentése és két fideszes képviselő pénteken benyújtott törvényjavaslata alapján, míg a kereskedelmi láncokat arányaiban érinti súlyosan a különadó - ez utóbbi szektor adóterhelése ugyanis többszörösére ugrik. A cégek közül többen is kritikusan nyilatkoztak az új adókról, Demján Sándor vállalkozó, Magyarország leggazdagabb embere pedig azt mondta, hogy "ha ezt nem vállalta volna be a kormány, akkor 350-400 forintos euróárfolyam következett volna be, amit nem bírt volna el az ország". Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a rossz makrogazdasági helyzet károsabb lehet a részvényesek szempontjából az átmeneti különadónál.

A válságadókról szóló cikkeinket itt találja meg.