Estére picit visszaerősödött a forint

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piacokon eluralkodó pesszimizmus miatt gyengült hétfőn a magyar deviza: este az euró kurzusa 275, a svájci franké 205 forint fölött mozgott.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt lejtőre került a forint a devizapiacon, reggel még 273,70 forintba került egy euró, míg délután 17 óra előtt néhány perccel 276,23 forintnál tartott a kurzus. Estére kicsit magához tért a forint, kilenc előtt 275,25 forintot kellett adni a közös európai devizáért.

A svájci frank este kilenckor 205,48, a dollár 196,64 forintba került. (Péntek este az euró árfolyama 274,2 forint körül mozgott (délután meghaladta a 275 forintos szintet is). A svájci frankért ekkor 204,6 forintot, a dollárért 195,6 forintot kellett adni.)

Pesszimizmus miatt gyengült a forint

A gyengülésnek nincs magyarspecifikus oka - mondta az [origo]-nak Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője. A szakember hozzátette: a befektetőkben kételyek támadtak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tervezett monetáris lazításával kapcsolatban. Az elmúlt hetekben a Fed lépésével kapcsolatos várakozások gyengítették a dollárt és optimizmus alakult ki a piacokon. A hétfői bizonytalanság nyomán azonban a dollár ismét erősödni kezdett, ez pedig kedvezőtlen a feltörekvő piaci devizák számára.

"Jó hír viszont, hogy a forint nem szakadt le a régiós társaitól, együtt mozog a zlotyval és a cseh koronával" - tette hozzá Csajbók, aki úgy véli, a nemzetközi hangulattól függően 275 és 278 forint között mozoghat az euró árfolyama a nap folyamán.

A Fed már pénteken felkavarta a piacokat: az amerikai piacnyitás előtt Ben Bernanke jegybankelnök arról beszélt, hogy újabb gazdaságélénkítésbe kezd a Fed, igaz, ennek mértéke még nem ismert. Később a michigani fogyasztói hangulatindex eredményét publikálták, amely sokkal rosszabb lett a vártnál, s ez visszafogta a befektetők lelkesedését.

A magyar oldal

A Dow Jones elemzői reggel a magyar intézkedésekkel kapcsolatban az MTI-nek azt nyilatkozták, hogy a piac figyeli a költségvetési tervekre és a válságadókra vonatkozó kormányzati terveket. "Kételkedtünk benne, hogy a magyar kormány képes-e előállni olyan költségvetési intézkedésekkel, amelyek kielégítik a hitelminősítőket és a piacokat, a kétkedést pedig alátámasztják a bejelentett intézkedések, amelyek várhatóan ártanak majd a növekedésnek" - mondta James Lord, a Morgan Stanley elemzője a Dow Jonesnak.

A Commerzbank elemzése szerint a piac a kormánytól pontosításokat és terveket vár: a kereskedők, elemzők, piaci befektetők leginkább arra kiváncsiak, hogy elkezdődnek-e a strukturális reformok a pénznyelő szegmensekben, vállalatokban (péládul MÁV, BKV, egészségügy, önkormányzatok). Emellett akadnak kétségek, hogy a telekomcégekre kivetett válságadó nem ütközik-e uniós szabályokba, a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami rendszerbe történő átirányítása pedig alkotmányossági aggályokat vethet fel.

"Ezek a tényezők kockázatot jelentenek a forint számára, nem is beszélve a növekedési hatásokról, amik vagy lesznek, vagy sem. Az szja-csökkentés adózóknál maradó összege várhatóan csak mérsékelt fogyasztásnövekedést fog előidézni, ugyanis a pluszbevétel nagyobb hányadát megtakarításokra, illetve hiteltörlesztésre fogják a munkavállalók költeni. Az adócsökkentés hatása a GDP növekedésében csak lassan fog megmutatkozni, viszont az inflációs nyomással sem kell ádáz harcot vívni a jegybanknak. A magánszektor eladósodottsága csökkenhet, főleg, ha a svájci frank árfolyama jövőre alacsonyabb lenne, mint mostanában" - derül ki az elemzésből. Az olcsóbb frank kilátásjavításhoz vagy akár felminősítéshez is vezethetne, de a Commerzbank elemzői már azzal is elégedettek lennének, ha a hitelminősítők nem rontanának Magyarország jelenlegi besorolásán.