Külföldi kézben van a magyar topcégek elsöprő többsége

MOL, benzinkút, állami vállalat
Vágólapra másolva!
Az egy évvel korábbi 29,7 milliárd forinttal szemben idén 26,4 milliárd forinttal is fel lehetett kerülni a Figyelő toplistájára, amit a tavalyi adatok alapján állítottak össze. Továbbra is a Mol a legnagyobb magyar vállalat, igaz árbevétele 9 százalékkal csökkent a válság első teljes évében. Belföldi többségi társasági tulajdonú cégből 21 van a kétszázas listán.
Vágólapra másolva!

A kétszáz legnagyobb magyar vállalat átlagos árbevétele 152 milliárdról 137 milliárd forintra csökkent 2009-ben - derül ki a Figyelő friss összesítéséből. Az árbevétel visszaesésének megfelelő mértékben szállt lejjebb a bekerülési küszöb: a Top 200 listára ezúttal már alig több mint 26 milliárd forinttal fel lehetett iratkozni.

A 2008. évi rangsor szereplői közül a cégek nyolcadának így sem sikerült az aktuális határérték felett teljesítenie. A listára újonnan felkerülők néhány kivétellel a lista utolsó harmadába kerültek. A 26 új név közül 7 vállalatot annyiban nem tekinthetünk valójában újnak, hogy adataik ismeretében a korábbi ranglistán is szerepeltek volna. Közülük kiemelkedik a Nokia Komárom Kft., amely hosszú évekig a 3. pozíciót foglalta volna el, ha forgalmi adatait nyilvánosan lehetett volna kezelni. Tavalyi teljesítményével a Nokia szűk 3 százalékkal megelőzte az Audi Motor Hungaria Kft.-t, s ezzel egyből a második helyen debütált. Vezető pozícióját 2009-ben is megőrizte a Mol Nyrt., melynek árbevétele közel 9 százalékkal csökkent az előző évhez képest - derül ki az összeállításból.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Továbbra is a Mol vezeti a rangsort

A Top 200 vállalkozás által megtermelt bruttó hazai termék értéke az elmúlt évben közel 4600 milliárd forintot tett ki, a csökkenés 4,4 százalékos. A legnagyobbak részesedése a megtermelt GDP-ben megnőtt, s elérte a 36,5 százalékot. Állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalatból 17 található a ranglistán, míg a belföldi többségi társasági tulajdonú cégek száma 21-re bővült. A magyarországi vállalkozások saját vagyona 5,9 százalékkal gyarapodott, a Top 200 körbe tartozók együttes saját tőkéje ennél nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal bővült.

A felmérés szerint drasztikus exportvisszaesést okozott a magyar gazdaságban a nemzetközi válság: a hazai vállalati szektor együttes kivitele 2009-ben a korábbi év 84,6 százalékára esett vissza; a csökkenés mértéke meghaladta a 3180 milliárd forintot. A toplistán szereplő cégek együttesen 12,3 százalékos exportvisszaesést könyveltek el. A legnagyobb exportőr a magyar kivitel mintegy 12 százalékát produkáló Mol, amelynek a konszolidált adatok szerinti kivitele az átlagnál jóval kevésbé, mindössze 5,6 százalékkal csökkent. A három legnagyobb exportáló vállalat - a Mol, a Nokia Komárom Kft. és az Audi Hungária Motor Kft. - 26,3 százalékot hasított ki magának tavaly a magyar vállalati kivitelből.