Oda-vissza rángatták a forintot az amerikai hírek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban előbb Ben Bernanke jegybankelnök gazdaságélénkítésről szóló bejelentése, majd a vártnál rosszabb fogyasztói hangulatindex kavarta meg az árfolyamokat, amelyet a forint is követett. Elemzők szerint a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok továbbra is kedvezőtlen hatással lehetnek a forint árfolyamára.
Vágólapra másolva!

Péntek délután felkavarodott a devizapiac az amerikai hírek következtében. Az amerikai piacnyitás előtt Ben Bernanke jegybankelnök arról beszélt, hogy újabb gazdaságélénkítésbe kezd a Fed, igaz, ennek mértéke még nem ismert. Később a michigani fogyasztói hangulatindex eredményét publikálták, amely sokkal rosszabb lett a vártnál, s ez visszafogta a befektetők lelkesedését.

A gazdaságélénkítés híre eleinte gyengítette a dollárt az euróval szemben, az árfolyam egészen 1,414-ig ment el, de a rossz hangulatindex-adat megfordította a trendet, délután fél ötre 1,400-ig tért vissza az árfolyam, s estig ekörül maradt. A forint az eurón keresztül követte az árfolyammozgást: eleinte erősödött, majd gyengülésnek indult.

Az euró péntek délelőtt 274,3 és 274,8 forint között, tehát viszonylag szűk sávban ingadozott, az amerikai élénkítés hírére azonban hirtelen 273,6 forintra esett. A trend azonban ekkor megfordult és nem csak visszakorrigált az euró árfolyama, hanem a reggeli szint fölé emelkedett és fél ötre 275 forint fölé került, este egy újabb fordulattal 274,2 forintra tért vissza. A dollárt este hétkor ugyanekkor 195,6 forintért, a svájci frankot 204,6 forintért adták.

Csütörtökön este 274,30 forintnál járt az euró, egy dolláré 195, a svájci frank 204,60 forintba került. A forint szerdán erőre kapott, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kormány második akciótervét, az euró árfolyama 271 forint körüli szintekre esett. Csütörtökön azonban fordult a kocka, ami azzal magyarázható, hogy a tervezett intézkedések között szerepel a magánnyugdíj-pénztári befizetések állami rendszerbe történő átirányítása, a lépésről csütörtökön beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, ezt követően 274 forint fölé került az euró.

Nyomás alatt lehet a forint

A forintpiaci felfordulást az okozhatta, hogy a miniszter tájékoztatója után sem vált egyértelművé, hogy milyen sorsot szán a kormány a magánnyugdíj-pénztári rendszernek. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője pénteken az [origo]-nak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a befektetőket elbizonytalanítja a kormány intézekdése, mert a magán-nyugdíjpénztári pénzek így kiesnek az állampapírpiacról, vagyis kereslethiány lép fel.

"Fontos, hogy a nyugdíjkasszák rázósabb napokon, amikor eluralkodik a pesszimizmus a nemzetközi piacon ők tudnak állampapír-vásárlásaikkal támaszt nyújtani a forintnak, ez a tényező pedig a kormány intézkedésével kieshet a rendszerből. Nem véletlen, hogy az állampapírpiacon csütörtökön az éven túli hozamok jelentősen emelkedtek - fogalmazott Kolba és hozzátette: ez mindenképpen kockázatot jelent a forint számára.

Az első piaci rekaciók szerint komoly sokkról nem beszélhetünk, hanem inkább fokozatosan épül majd be a piac árazásába ez a kockázat, vagyis fokozatos leértékelődési nyomást gyakorolhat a forintra az intézkedés. Kolba ugyanakkor közölte: pánikról azonban szó sincs, inkább arról van szó, hogy elbizonytalanodtak a befektetők, mert a kormányzati intézkedések ideigelenesek, nem hosszú távra szólnak, miközben az állam bőven spórolhatna saját magán is. (Csütörtökön Gerőcs Tamás, az Equilor makroelemzője is azt mondta az [origo]-nak, hogy nincs pánik, csak a bizonytalanság lett úrrá a befektetőkön a nyugdíjintézkedések bejelentése után.)