Agrártárca: Bírság a Pennynek és a Lidlnek, más áruházakat még vizsgálnak

Vágólapra másolva!
A hatóság egy szabolcsi cégnél 4855,5 kilogramm, Németországból származó hússzállítmányra bukkant, amely a megengedett érték tízszeresét tartalmazta penicillinből - közölte csütörtök este a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca egyúttal jelezte, hogy Penny Marketet és a Lidlt a szabályok megsértése miatt összesen 254 millió forintra bírságolta meg a hatóság, és további hat cég ellen még folyamatban vannak a vizsgálatok.
Vágólapra másolva!

A Mezőgazdasági Szakiggazgatási Hivatal (MGSZH) úgynevezett másodlagos vizsgálatot tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő Hajdúhús Kft.-nél, az eljárás során antibiotikumot tartalmazó fagyasztott fejhúst találtak az ellenőrök.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a Németországból származó 4855,5 kilogramm áru a megengedett érték tízszeresét tartalmazta penicillinből, ezért azt a hatóság lefoglalta. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért felelős és agrárigazgatási államtitkár közölte: a húst Magyarországon semmisítik meg, amennyiben a német cég nem él azzal a lehetőséggel, hogy az árut visszaszállítsa saját telephelyére.

Bírságok, eljárások

Kardeván Endre beszámolt arról is, hogy Békés megyében egy másik cég telephelyén nagy mennyiségű bélt és szalonnát koboztak el az MGSZH szakemberei és a szabálytalanság miatt 2 millió forintos bírságot vetettek ki a vállalkozásra.

Tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt is több esetben vizsgálódott a hatóság. Két nagy áruházláncnál már bírságot szabtak ki, 6 cég ellen még folyamatban vannak az eljárások, de rövidesen lezárulnak. A Penny Market Kft-t 30 napon túli beszállítói számlakifizetések miatt 109 millió forintnyi büntetéssel sújtotta a termékpálya-felügyelet. A Lidl Magyarország Bt.-re pedig azért szabtak ki 155 millió forintos bírságot, mert ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért kért fix bónuszt, úgynevezett polcpénzt, ezen kívül a szolgáltatással nem arányos díjat számított fel a beszállítóknak és 30 napon túl fizette ki a számlákat.

Javulást hozhat a szigor

Kardeván Endre elmondta az is, hogy a múltban nem történtek a tisztességtelen forgalmazói magatartással kapcsolatos komolyabb intézkedések. Az államtitkár reméli, hogy a mostani hatósági fellépések eredményeképpen egyre ritkábban élnek majd erőfölényükkel a nagy áruházláncok. A másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendelet júliusi módosítása óta elért eredményeket biztatóaknak nevezte az államtitkár.

Az MGSZH szakemberei 2010. augusztus 1-je és szeptember 30-a között összesen 20613 ellenőrzést végeztek, ennek eredményeképpen 1138 tételt vontak ki a forgalomból, 71,7 tonna mennyiségben, 19 millió forint értékben. Szankcióként 493 esetben figyelmeztették az érintetteket, 597 esetben pedig összesen 74,4 millió forint bírságot szabtak ki. A fenti ellenőrzéseken belül a másodlagos élelmiszervizsgálatok során 1131 mintából 2632 vizsgálat készült.

Akkor működik jól, ha nem látható

Kardeván Endre az ominózus rendelet életbe lépése után - júliusban - az [origo]-nak azt nyilatkozta: akkor működik jól a rendszer, ha senki sem lát semmi belőle. A fogyasztók számára a legfontosabb: szeretnénk elérni, hogy a boltokba ne kerüljön olyan élelmiszer, ami bármilyen gondot, problémát jelenthet. Ezért egy, a láncon belüli szinten kell fellépni, ami annyit jelent, hogy az első hazai betárolási helyen ellenőrizzük az árut. Eddig rendszeres ellenőrzésre nem került sor, csak monitoring és szúrópróbaszerű vizsgálatok voltak. A másik gond, hogy nem volt pontos nyilvántartás ezekről a helyekről a tekintetben, hogy hová érkezik külföldi élelmiszer. Most be kell jelentkezniük a cégeknek és előre kell jelezniük, ha nagy tömegű áru érkezik.

Az államtitkár akkor azt is elmondta, hogy a tárca dolgozik az élelmiszerkönyvi szabályozás szigorításán. "El kell érni, hogy a virsli virsli legyen. Csinálnak virslinek látszó terméket, amit 200 forintért adnak a boltban, de az nem virsli, van köztük sok, ami húst nem is látott. Hívjuk akár szójakukacnak. Szójakukac vagy virsli, nagyon nem mindegy, hogy melyiket vesszük meg. Az a virsli, amiben már hús is van, kilogrammonként 500-600 forint, ami pedig ténylegesen megfelelne a kritériumoknak, akár 1000 forint is lehet" - fogalmazott Kardván Endre.