Parragh: A fogyasztó fizeti meg, de szükséges a válságadó

Vágólapra másolva!
A költségvetési egyensúly biztosítása érdekében nem nagyon volt más választás - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Orbán Viktor által bejelentett válságadó-intézkedésekről. Szerinte azok a szektorok fizetnek, ahonnan sok pénz áramlik ki a gazdaságból, bár végül mindig a fogyasztó fizet.
Vágólapra másolva!

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett válságadó-intézkedések azokat a szektorokat érintik, ahonnan egyébként sok pénz áramlik ki a magyar gazdaságból - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy brüsszeli rendezvényen szerdán a bejelentést követően. Három évre szóló válságadót kíván bevezetni a kormány, amit a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor, valamint a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe már 2010-ben is.

Parragh László helyeselte a lépést, mondván, nem nagyon volt más választás, hiszen a költségvetési egyensúlyt mindenképpen biztosítani kell, és ez a fajta célzott költségvetési bevételnövelés szerinte jobb megoldás, mint az egyéb, általános érvényű megszorító intézkedések, illetve adóemelések. Megjegyezte: igaz az, hogy a végén mindig a fogyasztó fizet, de így is pozitív folyamatokat remél attól, hogy az említett ágazatokat terhelik különadóval.

A kamarai elnök azonban figyelmeztetett arra: a kormánynak a költségvetési egyensúly fenntartása mellett meg kell valósítania két további célt is. Az egyik, hogy át kell alakítania a nagy elosztórendszereket, vagyis a nyugdíj-, az oktatási, az egészségügyi és az adórendszert, valamint a kutatás-fejlesztés finanszírozását. Enélkül ugyanis a költségvetési egyensúly nem lesz fenntartható - mondta. A másik feladat az, hogy növekedési pályára kell állítani a magyar gazdaságot, mert ennek hiányában elfogy a kormány politikájának társadalmi támogatottsága.