Jelentős hozamemelkedés a magyar állampapírpiacon a nyugdíjbejelentések után

Vágólapra másolva!
A kormány nyugdíjrendszerben tervezett lépései miatt kibontakozó bizonytalanság miatt nagyot ugrottak a hozamok az állampapírpiacon.
Vágólapra másolva!

Az állampapírok másodlagos piacán az éven túli kötvények hozama jelentősen emelkedett csütörtökön. (Az állampapírok sajátossága, hogy a hozam emelkedésével párhuzamosan csökken az árfolyamuk.)

A hároméves kötvény hozama 27 bázisponttal 6,27 százalékra nőtt, ezzel párhuzamosan az ötéves papírok haozam 29 bázisponttal 6,95 százalékra ugrott, a tízéves futamidőben pedig 26 bázisponttal 6,9 százalékra emelkedett a hozam. A pesszimizmus azzal magyarázható, hogy a befektetők elbizonytalanodtak a kormány nyugdíjrendszert érintő lépései miatt.

Az szerdán bejelentett, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön megerősített terv szerint a kormány a magánnyugdíjpénztáraknak járó befizetéseket az állami rendszerbe irányítaná át. Ez egyfelől keresletkiesést okozhat az állampapírpiacon, másrészt nem tisztázott, hogy a lépés milyen hatással lesz a nyugdíjrendszerre és abban milyen változtatásokat tervez a kormány. Az állampapír-piaci eladások hozzájárultak ahhoz, hogy a forint csütörtökön gyengült, az euró jegyzése a reggeli 272 forint alatti szintekről 273 forint fölé ugrott.

Pánikról szó sincs

A másodlagos piacon végbement hozamemelkedés napon belül jelentős, de azért nem vészes a helyzet - mondta az állampapír-piaci eseményekről Gerőcs Tamás, az Equilor makroelemzője és hozzátette: elsősorban a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos befektetői bizonytalanság áll a háttérben, másfelől pedig az utóbbi hetekben lefelé haladó hozamok enyhe visszarendeződése is hozzájárulhatott a folyamathoz. A nemzetközi piacon a dollár gyengélkedése miatt érezhető a kockázatvállalási kedv némi megtorpanása.

Várhatóan átmeneti lesz a bizonytalanság, egyelőre még a piac próbálja megemészteni a hazai bejelentéseket, néhány külföldi szakember például attól tart, hogy a lépések gátolhatják a gazdasági növekedésünket. Komolyabb portfólió-átrendezésre vagy akár eladói hullámra Gerőcs Tamás nem számít, sőt, hosszabb távon inkább a hozamok további esését várja. A szakértő ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország hosszabb távú kockázati megítélését tükröző, 5 éves magyar szuverén adósságkockázatra köthető, úgynevezett CDS-ügylet árfolyama csütörtökön délután 258 bázispontra süllyedt a szerda délelőtti 270 bázispontról, vagyis egyelőre jelentős romlásról nincs szó.