Olcsóbbak lettek a kulcsdevizák az Orbán-beszéd után

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő szerda délutáni bejelentései alatt nem mozgott jelentősebben a forint árfolyama, estére azonban 272 forint alá került az euró árfolyama, és a dollár, illetve a svájci frank is jóval olcsóbb lett.
Vágólapra másolva!

Később reagált a forint árfolyama Orbán Viktor szerda délutáni bejelentésére, melyben a miniszterelnök nyilvánosságra hozta az idei és jövő évi költségvetést érintő szabályokat: még az idén különadókat vetnek ki a telekommunikációs, az energetikai cégekre és a kiskereskedelmi láncokra, illetve a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket 14 hónapra az állam kezelésébe helyezik.

Szerdán kevéssel 16 óra, vagyis az Orbán-beszéd vége után egy euró 273,40 forintot ért, egy dollár 196 forintba került, egy svájci frankért pedig 204 forintot kellett fizetni - vagyis a forint nem mozgott el jelentősebben a nap közbeni árfolyamától, hiszen az egész kereskedésben ezen értékek körül mozgott.

Öt óra tájban aztán erősödésnek indult a forint, és hét óra előtt nem sokkal az euró árfolyama a 271,5 forintos szintet is megközelítette. A dollár ugyanekkor 194,4, a svájci frank pedig 202,5 forint körül volt. Később mindhárom kulcsdeviza drágult valamelyest, de a forint még így is nyereséggel zárta nemcsak a napot, de az Orbán-beszéd óta eltelt időszakot is.

Kedden este az euró 274, a frank 206,30, a dollár pedig 197,50 forintba került, vagyis mindhárom külföldi kulcsdevizával szemben előnyre tett szert a forint.

Az egyik devizakereskedő az [origo]-nak szerda reggel azt mondta, hogy Orbán Viktor kormányfő szerdára beharangozott beszédére kiemelten dog figyelni a piac. "A miniszterelnök várhatóan újra megerősíti, hogy Magyarorrszág tartani fogja az idei 3,8, illetve a 2011-re kitűzött 3 százalék alatti hiánycélt, illetve a piaci várakozások szerint elmondja, milyen lépésekkel oldja meg ezt a kormány" - mondta a kereskedő és hozzátette: mivel a kormány vezető politikusai a hiánycél tartását szeptember óta számos alkalommal megígérték, így arra számítanak, hogy komolyabb újdonságot nem fog tartalmazni a beszéd, ezért Orbán szavai megmozgathatják ugyan a forintot, de drámai változástól nem kell tartani.

A Commerzbank szerda reggeli piaci kommentárja szerint, ha Orbán bejelentéseinek piaci fogadtatása pozitív lesz és a nemzetközi piacon az euró svájci frankhoz mért árfolyama az 1,3350 felett lesz, akkor a frank árfolyama 204 forint alá csökkenhet. (Délelőtt az euró/svájcifrank keresztárfolyam 1,3380 körül mozgott.) Emellett a forint árfolyamát a külföldi befektetői hangulat, azaz a kockázatvállalási kedv befolyásolhatja, amely reggel kedvező volt, ezért is erősödött a forint. Ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gazdaságélénkítő lépéseiről megjelennek új információk, azok elmozdíthatják a dollár jegyzését, az amerikai deviza esetleges gyengülése pedig kedvező lenne a forint számára.

A Commerzbank szakértői szerint a következő napokban a piac számára az lesz a legfontosabb, hogy a kormány milyen költségvetési számokkal áll elő, ha ezek meggyőzőek lesznek a piaci befektetők számára, és nem lesz pesszimista hangulat a piacokon, akkor az euró újra a 270 forintos szint felé veheti az irányt.