Jönnek az Electrolux 70 ezer forintos zöld porszívói

Vágólapra másolva!
Évi 200 ezer környezetbarát porszívót készít az Electrolux a cég jászberényi gyárában. Az ökoporszívók közül van olyan, ami 70 ezer forintba kerül, a zöld porszívókat most vezetik be a magyar piacra.
Vágólapra másolva!

Újrahasznosított műanyagból készülnek és energiatakarékos motorral működnek az Electrolux környezetbarát porszívói. Az öt zöld modellből évente összesen 200 ezer darab készül a vállalat jászberényi porszívógyárában készül, ami a teljes termelés 10-15 százaléka.

Vass Attila, a vállalat jászberényi porszívógyárának igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az általuk gyártott porszívók ára 150-450 euró között mozog Európában. Magyarországon az Electrolux zöld porszívóit 35 000 és 70 000 forint közötti áron forgalmazzák. A zöld porszívók fejlesztését egy túlnyomórészt magyar szakemberekből álló csoport végezte.Ugyanakkor a magyar piacon eladott porszívók 85 százaléka 100 euró alatti. Tavaly mintegy 400 ezer porszívót adtak el a magyar piacon, míg az idén az első félévben 16 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Bevezetik a magyar piacra

Belényesi Zsolt, az Electrolux magyarországi értékesítési igazgatója közölte, egy porszívó környezetterhelésének a 30 százaléka esik a gyártás időszakára, míg a többi a működésére. A zöld porszívókat most vezetik be a magyar piacra, eddig a nyugat- és észak-európai piacokon, főként a Benelux-államokban forgalmazták a termékeket.

A háztartási gépek magyarországi piaca daraszámban 12,3 százalékkal, értékben pedig 10,5 százalékkal esett vissza az év első hét hónapjában. Egy környezetbarát porszívóval az évente 20 ezer forinttal lehet csökkenteni az áramszámlát - közölte a cég.

Fekete burkolat

A zöld porszívók alapanyaga részben a piacról visszagyűjtött háztartási gépek műanyag burkolatából, az autók műanyag elemeiből, vagy a számítógépek burkolatából készül. A begyűjtött műanyagból granulátumot készítenek, ami Franciaországból és Ausztriából érkezik Magyarországra, itt a magyar beszállítók alkatrészt és burkolat elemeket öntenek belőle.

Mivel az újrahasznosított műanyag fekete színű, az 5 környezetbarát porszívó burkolata is fekete lett. Egy zöld porszívó alapanyagának előállításához körülbelül 2 literrel kevesebb nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség, mintha ugyanez az alapanyag új műanyagból készülne. A zöld modellek burkolatának és alkatrészeinek - modelltől függően - 55-70 százaléka készül újrahasznosított műanyagból. Az ökoporszívókat 92 százalékban újra lehet hasznosítani, csomagolásuk is környezetbarát, 100 százalékban újrahasznosított papírból készül.

A második negyedév már jól sikerült

Az Electrolux nyáron közölt második negyedéves jelentése szerint a cég jelentősen növelte nyereségét. Az eladások gyengélkedése ellenére a költségtakarékossági intézkedéseknek köszönhetően 56,5 százalékkal nőtt az Electrolux profitja a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A forgalmat tekintve a világ legnagyobb háztartásigép gyártója 1,03 milliárd korona adózott eredményre tett szert az egy évvel korábbi 658 millió koronával szemben. A bevétel 1 százalékkal 27,3 milliárd koronára csökkent 27,5 milliárdról a valutaárfolyamok változása miatt. Változatlan árfolyamon számolva a bevétel 3 százalékkal emelkedett.

A társaság tájékoztatása szerint valamennyi fontosabb piacon tovább javult a helyzet a második negyedévben: az Egyesült Államokban már a harmadik egymást követő negyedévben nőtt a forgalom tizenhárom negyedév csökkenése után. Európa stabilizálódott, Németországban, Franciaországban és Svédországban pozitív tendenciák indultak el, Kelet-Európában is élénkült némiképp a kereslet, Dél-Európában viszont jelentősen visszaesett a piac.