Olcsóbb lett a svájci frank és az euró

Vágólapra másolva!
Pozitív irányba menetelt hétfőn a forint, az euró és a svájci frank is olcsóbb lett péntekhez képest, a dollár forintárfolyama viszont hétfőn késő este szinte ugyanannyi volt, mint péntek este.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este fél tízkor 273,72 forintba került egy euró a devizapiacon, alig valamivel többe mint a pénteki 273,44 forintos árfolyam. A svájci frankért ugyanekkor 204,29, a dollárért pedig 197,01 forintot kértek a kereskedők. A svájci frankkal szemben így péntekhez képest 2 forintot erősödött a forint, a dollárral szembeni árfolyama pedig változatlan maradt, noha napközben 196 forint alatt is jegyezték a dollárt.

Az euró jegyzése reggel még 274,50 forint körül mozgott, majd 274 alá süllyedt, ezt egy korrekció követte, majd a délután folyamán fokozatosan lépkedett feljebb a forint. A magyar deviza erősödésében szerepet játszik, hogy az amerikai tőzsdék pozitív irányba kezdték a napot, ez pedig javította a befektetői hangulatot.

A költségvetéstől függ a forint sorsa

A héten a nemzetközi hangulat mellett a jövő évi költségvetésről érkező hírek adhatnak muníciót a forinterősödéshez. A Raiffeisen elemzése szerint a kormányzati politikusok részéről újabb bejelentések érkezhetnek, melyek megerősítik, hogy Magyarország be fogja tartani a hiánycélt. Legutóbb Varga Mihály nyilatkozott a hiánycélról, a Miniszterelnökség államtitkára vasárnap este azt mondta: a kormány tűzön-vízen keresztül tartani fogja a hiánycélt.

A Commerzbank szakértői a hétfőn kiadott elemzésükben azt írják, hogy az euró árfolyama 275 körül stabilizálódik az elmúlt 1-2 hét trendszerű erősödése után. Az elemzés szerint, ha a jövő évi büdzsét részletes sarokszámai meggyőzőek lesznek a piaci befektetők számára és nem lesz pesszimista hangulat a piacokon, akkor az euró újra a 270 forintos szint felé veheti az irányt.

Az euró jegyzése egyébként a múlt szerdán került 270 forint alá, amire legutóbb májusban volt példa. Csütörtökön azonban gyengült a forint, egyrészt a nemzetközi hangulat, másfelől az eutóbbi hetek forinterősödésén nyereséget elérő befektetők profitrealizálása miatt.