A Moody's javította Ukrajna kilátásait az IMF-egyezség miatt

Vágólapra másolva!
Az IMF-megállapodás kedvező hatásaira hivatkozva javította Ukrajna kilátásait a Moody's. Az ország két és fél évre szóló, 15,1 milliárd dolláros megállapodást kötött a valutalappal, amely új finanszírozási forrást jelent, és elősegíti az ukrajnai befektetési klíma javulását.
Vágólapra másolva!

A leminősítés lehetőségére utaló negatívról stabilra javította hétfőn Ukrajna mélyen spekulatív - vagyis a befektetésre ajánlott szinttől messze elmaradó - adósosztályzatainak kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti megállapodás kedvező hatásaira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint a kilátásjavítás a "B2" szintű - más hitelminősítők osztályzási módszertanában "B"-nek megfelelő - kormánykötvény-besorolásra, a devizakötvények "B1" (B plusz) felső osztályzati határára, valamint a devizabankbetétek "B3" (B mínusz) besorolási plafonjára vonatkozik.

A Moody's indoklása szerint az osztályzati kilátások javításának egyik fő tényezője az IMF-fel kötött új, két és fél évre szóló, 15,1 milliárd dolláros megállapodás, amely egyrészt új finanszírozási forrást jelent, másrészt - a kapcsolódó feltételrendszer révén - elősegítette az ukrajnai befektetési klíma javulását, és ez máris megmutatkozott a szeptemberi kétmilliárd dolláros eurokötvény-kibocsátás sikerében.

5,5 százalékos hiány

A hitelminősítő felidézi, hogy az IMF-program alapján Ukrajna az idei évre 5,5 százalékos, jövőre 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt jelölt ki. A konszolidációt a kormány az adó- és a társadalombiztosítási rendszer reformjával, valamint kiadáscsökkentésekkel és az adóhatóság hatékonyságának javításával kívánja végrehajtani.

A Moody's kiemeli azt is, hogy az ukrán kormány beleegyezett a lakossági gázár 50 százalékos emelésébe. A hitelminősítő szerint ez jelzi, hogy Ukrajna elkötelezte magát az IMF-program mellett. Ez az elkötelezettség alapvető fontosságú, tekintettel arra, hogy az országnak "vegyes a múltja" a korábbi IMF-programok betartásának sikerét illetően - áll a Moody's hétfői elemzésében.

Az IMF és Ukrajna megállapodását ugyanakkor egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings nemrég az ukrán adósosztályzatok javításával nyugtázta. A cég az addigi "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re emelte a hosszú futamú ukrán állami bel- és devizaadósság besorolását, stabil kilátással.

Növeli a bizalmat a hitelmegállapodás

A Fitch a felminősítéshez fűzött akkori elemzésében kiemelte: a lépés előzménye a nem sokkal korábbi megállapodás volt az új IMF-programról. A program a hitelminősítő szerint alátámasztja az ukrán gazdaságpolitikai és finanszírozási kilátásokkal kapcsolatos bizalmat, csökkenti a makrogazdasági és pénzügyi instabilitás kockázatát, és általában is kedvező az ország hitelképessége szempontjából. Az Ukrajnával kötött új készenléti hitelmegállapodást július 3-án jelentette be az IMF.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő július végén tette felülvizsgálati listára a magyar államadósságot. A listára azért került fel Magyarország, mert Budapestnek nem sikerült megegyeznie a nemzetközi hitelezőkkel a költségvetési célokról.

"A bizonytalanság Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások megszakadásának következménye" - közölte a hitelminősítő. A Moody's szerint a magyar gazdaság sebezhető, mindenek előtt a magángazdaság és az állami szektor eladósodottsága miatt. A várható leminősítés mértéke egy fokozat lehet a Moody's közleménye szerint.

Mindezek után egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard&Poor's is bejelentette, hogy negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra. Az S&P az országot jelenleg eggyel rosszabb (BBB mínusz) kategóriába sorolja, mint a Moody's. A hitelminősítő szerint a pénzintézekere kirótt adó negatív hatással lesz a hosszú távú gazdasági kilátásainkra.