Nagy hordóban ég a tűz, és kitartunk - sztrájk a Ganz-Röck üzemében

Vágólapra másolva!
Ötvenen ötvenmillió forint ki nem fizetett bért követelnek a TE Ganz-Röck kiskunfélegyházi üzemében, a sztrájkolók már kétszer megakadályozták, hogy a cég német vevői elszállítsák a kifizetett árut. A munkások azt mondják, hogy addig maradnak, amíg nem kapják meg a pénzüket, a polgármester pedig azt ígéri, hogy haladékot kér nekik a bankoknál és a közszolgáltató cégeknél.
Vágólapra másolva!

"Itt ülünk az udvar közepén a padokon, székeken. Az éjszaka az nagyon kemény, annak ellenére, hogy a hordóban ég a tűz" - mutatta be az [origo]-nak az üzemben uralkodó állapotokat az egyik sztrájkoló, és hozzátette: három műszakra osztották a sztrájkőrséget, egy csapat körülbelül 15-20 fős, egymást váltva biztosítják a folyamatos sztrájkot.

"Kitartunk, de hogy meddig maradunk, arról még fogalmam nincs. Szívem csücske ez a vállalat, tizenkét éve itt dolgozom" - tette hozzá egy másik sztrájkoló. "Amíg a család segít, azaz fenn tudjuk tartani a párom fizetéséből magunkat, addig folytatom a sztrájkot. Mást nem nagyon tehetek, más munkalehetőség ugyanis nincs, a pénzre pedig szükség van" - fogalmazott.

A napi 24 órás sztrájk a múlt csütörtökön kezdődött a TE Ganz-Röck kiskunfélegyházi üzemében, ahol a tartozások miatt a szolgáltató már kikapcsolta az áramot és a gázellátást is. Az üzemben először tavaly novemberben állt le a munka a fizetések elmaradása miatt, majd februárban szüntették be újra a munkát a dolgozók. Április elején a Bajnai-kormány úgy döntött, hogy állami kezességvállalással vehet fel hitelt a cég, de az új kormány vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy nem minősülhet-e tiltott támogatásnak a garancia, és egyelőre nem született döntés.

Május közepén a cég vezérigazgatója azt jelentette be, hogy az elmaradt béreket nem tudja belátható időn belül kifizetni, szeptember közepén pedig a cégvezető további egy hét türelmet kért a dolgozóktól, de biztosítékokat nem adott. A szakszervezet a dolgozók nevében szeptemberben a Fővárosi Bíróságra elküldte a felszámolási eljárást kezdeményező levelet, amelyet 144 dolgozó írt alá.

Ötvenmillióért befejeznék

"A cégvezetés több mint hat hónapja nem fizet, ezzel 180-200 családot sodort nehéz helyzetbe" - mondta Nánási János, a helyi szakszervezet egyik vezetője az [origo]-nak. Az egyik sztrájkoló ehhez hozzátette: a gyárban dolgozók közül mintegy ötvenen vették fel a sztrájkot, akik felhagynak a munkabeszüntetéssel, ha megkapják a nekik járó mintegy 50 millió forintot. Kérdéseinkkel próbáltuk megkeresni a TE Ganz Röck Zrt. elnökét, Szentesi Lászlónét, illetve Ménes István vezérigazgatót, de a vállalat budapesti központján keresztül nem sikerült elérnünk őket.

A sztrájkolók a sztrájktörvényre hivatkoznak, és nem engedik be azokat a kamionokat, amelyek a TE Ganz-Röck egyik fő vevőjének, az Alstom német leányvállalatának gyártott csöveket vitték volna el. "Megjött a kamion, de mi odavonultunk a kapu elé, és azt mondtuk a sofőrnek, hogy a fizetésünk elmaradása miatt álljuk el az utat. Ezt történt hétfőn is, semmilyen atrocitás nem történt" - fogalmazott az egyik név nélkül nyilatkozó sztrájkoló.

Ganz-Röck, Resonator, Vegyépszer

A Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa az Opten céginformáció rendszere szerint a Resonator Kft., amelynek vezető tisztségviselője Szabó András, az alkalmazottak között pedig fel van sorolva Költő Magdolna, aki a Malév korábbi tulajdonosában, az AirBridge Zrt.-ben 51 százalékos tulajdonos volt, mielőtt az állam 100 százalékos tulajdont szerzett a légitársaságban.

Szabó András a számos céget felvonultató Resonator-csoport feje, a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyar embert felsoroló listája szerint a 77. helyen áll 6,3 milliárd forintos vagyonával. A kiadvány a Ganz-Röckkel kapcsolatban azt írja: nehéz évet - húszéves fennállásának legnehezebbjét - zárta tavaly a Resonator-csoport, a csoportszintű eredmény alig haladta meg a százmillió forintot. A Resonator Kft. felügyelőbizottságábnak elnöke a céginformációs adatbázis szerint Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A társaság kisebbségi tulajdonosa a Vegyépszer Zrt., amely a milliárdosokat felsoroló listán 43 milliárd forintos vagyonával kilencedik helyen lévő Nagy Elekhez köthető.



"Nem a külföldi megrendelővel van bajunk, de csak a szállítmány visszatartásával tudunk nyomást gyakorolni a vállalat tulajdonosaira A menedzsment, a dolgozók és a külföldi partner között korábban létrejött egy megállapodás a teljesítésről, úgy tudjuk, ennek megfelelően a cég mindig pontosan fizetett. Feltételezzük, hogy a német cég most is kifizette a számlát, csak a pénz sorsáról nem tudni semmit" - mondta Nánási.

Az Alstom a rendőrséget is bevonta

Az Alstom jogászai hétfőn próbáltak egyezségre jutni a kifizetett csövek elszállításáról, ám ez nem vezetett eredményre, így a rendőrséghez fordultak. A helyszínre hívott rendőrök sem tudtak dönteni, ezért kora délután az Alstom jogi képviselői a rendőrségre mentek egyeztetni, sőt, később a sztrájkbizottság tagjait is a rendőrségre hívták.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Ötvenen sztrájkolnak a múlt csütörtök óta

Mihályné Bornemissza Eleónóra rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak megerősítette, hogy a külföldi cég képviselői hétfőn megkeresték a rendőrséget, és azt mondták, hogy a szállítmányukat nem tudják elvinni. A rendőrségnek három napja van arra, hogy megvizsgálja az esetet és döntsön arról, történt-e bűncselekmény és elrendeli-e a nyomozást. A rendőr őrnagy hozzátette: szerdán este vagy csütörtök reggel a rendőrség tájékoztatást fog adni a fejleményekről.

Sok segítséget kapnak a sztrájkolók

A fizetésükre váró munkások nem érzik magukat egyedül, az [origo]-nak többen is megerősítették, hogy a város vállalkozóitól, cégei közül sok segítséget kapnak. "Kaptunk rengeteg felvágottat és péksüteményt" - mondta az egyik demonstráló, aki arra a kérdésünkre azonban nemmel felelt, hogy a városban élő emberek is szimpatizálnak-e velük. "Magyarországon ennek nincs kultúrája, nincs idejük, biztos félnek, hogy valami bajuk lesz" - fogalmazott. "Ez másfél éve kezdődött, most csak súlyosbodik a helyzet" - mondta érdeklődésünkre egy kiskunfélegyházi lakos. "Úgy tudom, hogy a cég mindig csak csepegtetett némi pénzt a dolgozóknak, de nem a teljes összeget, most pedig sokaknál elszakadt a cérna. Minden városlakó érzékeli a feszült helyzetet" - tette hozzá.

"Az egy vicc, hogy a cég tulajdonosai között vannak, akik a száz leggazdagabb közé tartoznak Magyarországon, mi pedig ingyen dolgozunk nekik" - mondta a szakszervezeti vezető, aki közölte: dolgozónként nagyjából a havi 150 ezer forint nettó bér kifizetése maradt el az elmúlt hat hónapban, és a cég táppénzt, gyedet és gyest sem fizet az érintetteknek. A szakszervezeti vezető szerint nettó 162-180 millió forint bérhez nem jutottak hozzá az alkalmazottak.

Az Alstomé a szállítmány

Fórika Ibolya, az Alstom Hungary kommunikációs igazgatója az MTI-vel hétfőn közölte: az eszközök az Alstom Power tulajdonát képezik, és a két társaság közötti jogviszony beszállítói és ügyfél kapcsolaton alapul. Az Alstom azt állítja, hogy minden szükséges jogi dokumentáció és engedély a birtokában van a berendezések elszállítására. "Megértjük a munkavállalók csalódottságát és dühét, de kijelentjük, hogy ennek kifejezése nem a megfelelő célpontra irányul" - közölte a cég igazgatója.


Szombaton a sztrájkolók petíciót nyújtottak át Kapus Krisztiánnak, Kiskunfélegyháza polgármesterének, a város országgyűlési képviselőjének, hogy tegyen lépéseket a helyzet rendezése. Kedden a polgármester tárgyalt a sztrájkbizottság tagjaival, és Kolláth János, a cég szakszervezeti bizalmija az [origo]-nak azt mondta, a városvezető segítséget ígért az érintetteknek. "A polgármester szólni fog azoknak a bankoknak, szolgáltatóknak, amelyek kapcsolatban állnak a bérük nélkül maradó munkásokkal, hogy legyenek türelemmel, amíg megnyugtatóan rendeződik a dolgozók helyzete" - mondta Kolláth.

Bakos Aranka, a kiskunfélegyházi önkormányzat szóvivője az [origo]-nak megerősítette, hogy Kapus Krisztián a sztrájkolókkal folytatott keddi tárgyaláson segítséget ígért. "A polgármester keze azonban meg van kötve, mert magántulajdonban lévő cégről van szó, kötelezni nem tudja a cég vezetését a fizetésre" - mondta a szóvivő, és hozzátette: arra van lehetőség, hogy haladékot kérjenek a sztrájkolók adósságára.