Sokan gyűjtenek sokfélét a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak

Vágólapra másolva!
A helyi és a megyei önkormányzatok, a nagy adományozó szervezetek és magánszemélyek is gyűjtenek pénz és tárgyadományokat a vörösipszap sújtotta települések károsultjainak. Már megjelentek a csalók is, ezért alaposan utána kell nézni, hogy milyen szervezeten keresztül adományozunk. Hogy a pénzadomány valóban célba ért, arról a gyűjtőszervezetektől vagy a közhasznúsági jelentéseikből lehet tájékozódni.
Vágólapra másolva!

"A megyei önkormányzathoz naponta körülbelül 20-30 felajánlás érkezik különböző tárgyi adományokból, ezeket az önkormányzat nem tárolja kapacitás hiányában, hanem továbbítja a helyi szervezeteknek. Utóbbiak is gyűjtenek adományokat, sőt, folyószámlát is nyitottak a károsultak megsegítéséhez" - mondta az [origo]-nak a Veszprém megyei önkormányzat adományozást koordináló munkatársa. Az adományok folyamatosan érkeznek, érdeklődésünkkor épp egy újabb kamion ásványvizet ajánlottak fel a vörösiszappal sújtott települések károsultjainak.

"Tegnap is kétezer palack ásványvizet vittünk le Kolontárra és Devecserre, pedig, ha iható a víz, akkor teljesen fölösleges ez a több raklapnyi ásványvíz, miközben nagyon kevés a hely" - tette hozzá arra utalva, hogy Pintér Sándor belügyminiszter pénteken azt mondta: a vörösiszap nem szennyezi az ivóvízbázist. (A vörösiszap-katasztrófáról szóló cikkeinket itt találja).

Gyakran beállítanak, hogy hoztak ezt vagy azt

A 1749-es segélyvonalra kevesebb mint két nap alatt érkezett több mint 420 ezer hívásból és sms-ből nagyjából 85 millió forint gyűlt össze a károsultak számára, ez az összeg pedig folyamatosan növekszik - mondta az [origo]-nak Csali Annamária, a Vöröskereszt kommunikációs vezetője. A szervezet adományszámlájára ezen felül utalt eddigi összeg 12 millió forintra rúg, ami az elmúlt négy napban jött össze. A kommunikációs vezető elmondta, hogy gyakoriak a 15-20 ezres felajánlások magánszemélyektől, és nagyon sokan érdeklődnek külföldről - elsősorban Amerikából és Kanadából -, hogy hova küldhetnének pénzadományt.

"A szervezetünk honlapján angolul is fent van, hogy a pénzadományokat milyen számlaszámra küldhetik a külföldiek, ezenfelül pedig a külföldi Vöröskereszt-szervezetek is tudnak a helyzetről, mivel jelentést is küldtünk nekik. A külföldiek így elvileg az ő honlapjukról tájékozódhatnak arról, hogy milyen számlaszámra küldhetik a pénzadományokat" - fogalmazott Csali Annamária,. arra a kérdésre, hogy a külföldiek számára hogyan kommunikálja a szervezet az iszapkárosultak számára létrehozott adományszámlát.

"A kolontári önkormányzat felkért fel minket, hogy segítsünk, így együtt koordináljuk a beérkezett adományokat" - mondta Dobos Ágnes, a Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatója az [origo]-nak, a megyében eddig valamivel több mint 200 ezer forintot gyűjtöttek a károsultaknak, és tárgyi adományok is több százezer forint értékben érkeztek. Akik "előre felhívnak, hogy szeretnének segíteni, azoknak általában elmondjuk, hogy mire lenne a leginkább szükség. De minden rendben van, lesz elég raktár, van elég önkéntes is, kézben tartjuk a dolgokat" - mondta Dobos Ágnes.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Egyelőre a kármentesítés folyik, hogy a kárszakértők be tudjanak menni a házakba

Nem tudni, ki mit gyűjtött

A Veszprém megyei önkormányzat [origo]-val, hogy elég kaotikus a helyzet, nem lehet pontosan átlátni, hány szervezet pontosan mit gyűjtött eddig, és abból mennyit, mert nagyon szét van aprózódva az egész folyamat. A helyi gyűjtőszervezetek a Vöröskereszten kívül nem rendelkeznek a szükséges logisztikával, így valóban nehéz követni és összesíteni, hogy eddig kiktől milyen adományok, mekkora mennyiségben érkeztek - mondta a helyi viszonyokat jól ismerő megyei önkormányzati munkatárs.

A csalók is gyűjtenek

Csalók is gyűjtenek a Magyar Vöröskereszt nevében, közölte a szervezet pénteken. Három honlapon: http://www.Voroskereszt.Com, http://www.HungarianRedcross.Com, http://www.MagyarVoroskereszt.Com a szervezet nevével visszaélve gyűjtenek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára.



A Vöröskereszten kívül több nagy adományozó szervezet, köztük a Máltai Szeretetszolgálat adományszámlájára is lehet utalni pénzt. A máltaiak is vittek élelmiszert, vizet és munkavédelmi eszközöket az érintett településekre. "Tárgyi adományokat a szervezet nem gyűjt azon kívül, amiket levittek, mert nem tudnák hol tárolni" - mondta az [origo]-nak a szervezet egyik munkatársa. A katolikus Karitasz és a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet honlapján is találhatók adományszámlaszámok, melyekre pénzadományt lehet utalni.

Még nem tudni, pontosan mire költik a pénzt

"Az igények alapos felmérése után a megyei közgyűlés fogja eldönteni, hogy pontosan mire költjük a számlára beérkezett pénzt. Egyelőre a településeken a kármentesítés folyik, hogy a kárszakértők egyáltalán be tudjanak menni a házakba felmérni, hogy mekkora kárról van szó, milyen intézkedésekre van szükség. Egyelőre még nem tartunk ott, hogy meghatározzuk, pontosan mire is használjuk fel a beérkezett összeget" - mondta az [origo] kérdésére a Veszprém Megyei Önkormányzat főjegyzője, dr. Zsédenyi Imre.

A Veszprém Megyei Önkormányzat csütörtökön nyitott számlát a vörösiszappal sújtott települések megsegítésére, ahova eddig 150 ezer forint érkezett, de az összeg folyamatosan nő - mondta el a főjegyző, aki szerint ha valaki azt szeretné, hogy az általa átutalt összeg biztosan a károsultakhoz kerüljön, akkor azt az önkormányzat honlapján is megtalálható számlaszámra küldje.

Veszprém testvérmegyéje, Wunsdiedel eddig 2 ezer eurót ajánlott fel a károsultak megsegítésére, erről már hivatalos levelet is küldött az önkormányzatnak a német körzet. Ígérete szerint Alsó-Ausztria tartománya is fog pénz küldeni az önkormányzat számlájára, de hogy mennyit, arról egyelőre még nem tudtak hivatalos tájékoztatást adni az önkormányzatnál. A tartományi vezetés azonban már egész Ausztriában közzétette a megyei önkormányzat által nyitott folyószámla számát, így egész Ausztriából várnak pénzadományokat az önkormányzatnál.

Soros és a Fradi

A Soros György magyar származású üzletember által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) csütörtökön egymillió dollárt (csaknem 200 millió forintot) ajánlott fel az újjáépítési munkálatokra és az esetleges jövőbeli hasonló katasztrófák megelőzésére. A Ferencvárosi Torna Club nőikézilabda-szakosztálya is segít a károsultaknak, a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig felajánlotta a pénteki Magyarország-San Marino válogatott mérkőzés bevételeit a vörösiszappal sújtott települések károsultjainak.


Szabályozatlan jogi környezet

"Teljesen szabályozatlan nemcsak az adományozási rendszer, hanem úgy általában a civil szférával kapcsolatos magyar joganyag. Ez annyira elmaradott, hogy nagyjából a rendszerváltáskori viszonyokat tükrözi" - mondta az [origo]-nak Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum igazgatója arra a kérdésünkre, hogy az adományozók honnan lehetnek abban biztosak, a megfelelő szervezetnek adják a pénzüket, illetve miképp ellenőrizhetik, hogy a pénzadományukat valóban arra fordítják-e, amire adták.

Molnár Klára szerint bárki létrehozhat egy honlapot, felrakhat rá egy számlaszámot, és odaírhatja, hogy az iszapkárosultaknak gyűjt. Bár a Niok.hu-n található egy civil adatbázis, az nem naprakész, és csupán önkéntes alapon készült, tehát megbízható adatbázis nincs. Nyugat-Európában a tanácsadó cégek nem csak vállalatoknak, hanem magánszemélyeknek is nyújtanak tanácsadást arról, hogy milyen szervezeteknek és hogyan érdemes adományozni, hogyan ellenőrizhetik, hogy célba ért-e az adomány, Magyarországon azonban ilyen szolgáltatás magánszemélyek számára nem létezik - tette hozzá Molnár, aki szerint a felajánlott pénz felhasználását csak úgy lehet megtudni, ha tájékoztatást kérünk a támogatott szervezettől, vagy elolvassuk az adott adományozó szervezet évente közzétett közhasznúsági jelentését.

Ide utalhat pénzt a károsultaknak

1. A Magyar Vöröskereszt országos gyűjtést csak a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámán, illetve a minden hálózatból elérhető 1749-es segélyvonalon indított a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára. Ha erre a számlaszámra utal, a közlemény rovatba írja bele, hogy "iszap".

2. A Veszprém Megyei Önkormányzat számlaszáma - amit megtalál a www.vpmegye.hu-n is: 11748007-15431954-10104002

3. Vöröskereszt Veszprém Megyei Igazgatósága által nyitott folyószámla száma: 73200188-11280275. A közleménybe bármit lehet írni, ami a katasztrófára utal, pl: Kolontár, vörösiszap stb.

4. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlaszáma: 11784009-20005320. A közleményben fel kell tüntetni, hogy az iszapkárosultak javára.