Harmincezerrel több új állás volt szeptemberben

Vágólapra másolva!
A foglalkoztatók szeptemberben 28 400 új álláslehetőséget jelentettek be, így egy hónap alatt 4,5 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest közel hasonló mértékben, 4,2 százalékkal nőtt a bejelentett új állások száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.
Vágólapra másolva!

Az újonnan bejelentett állások 49,2 százaléka volt nem támogatott álláshely, 50,8 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. Az ÁFSZ adatai szerint a szeptemberi zárónapig több mint 19 000 álláshely maradt betöltetlen, amelyből a legtöbb állásbejelentés a közigazgatás területéről - amely a közcélú munka és a közmunka munkaerőigényét takarja -, valamint az egyéb gazdasági szolgáltatás, az építőipar és egészségügyi, szociális ellátás ágazatból érkezett.

Szeptember végén 543 000 álláskeresőt tartottak nyilván, ami az előző hónaphoz képest 0,6 százalékos, 3100 fős, míg az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékos, több mint 23 000 fős csökkenést jelent. A nyilvántartott álláskeresők 29,7 százaléka tartósan - tehát több mint egy éve folyamatosan - regisztrált álláskereső. A szeptemberi zárónapon számuk 161 200 főt tett ki, ami az előző hónaphoz képest némi növekedés. Éves összehasonlításban számuk 2009. szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörése után regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába. A legtöbb, 121 500 álláskeresőt továbbra is Észak-Alföldön tartják nyilván, de Észak-Magyarországon is csaknem 102 ezren vannak.