Vastagabb borítékot kapnak a nyugdíjasok novemberben

Vágólapra másolva!
Novemberben átlagosan hatezer forinttal kapnak többet a magyar nyugdíjasok.
Vágólapra másolva!

A kormány döntése szerint az állam a novemberi nyugdíjjal együtt, egy összegben fizeti ki a nyugdíjasoknak az idei nyugdíjkiegészítést.

Ez fejenként átlagosan 6 ezer forintos többletet jelent. Nagy Anna a kabinet szerdai ülése után elmondta, a lépés célja, hogy a nyugdíjak megőrizzék a vásárlóértéküket.

Az inflációhoz kötik

A szóvivő egyúttal közölte, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény írja elő a nyugdíjkiegészítést az éves várható infláció mértékéig. A szóvivő elmondta, hogy korábban 2010-re 4,1 százalékos pénzromlást prognosztizáltak, de az idén várható fogyasztói árindex 4,7 százalékra módosult, a nyugdíjasokra pedig 4,4 százalékos árindex vonatkozik.

A kormány a nyugdíjkorrekciónál a 4,7 százalékos inflációt vette alapul, így az emelés 0,6 százalékos különbözetet jelent a januárban tervezetthez képest. Az ennek megfelelő összeget januártól visszamenőlegesen, illetve decemberben előre kapja meg egy összegben az érintett 2,73 millió nyugdíjas.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója szerint, ha a nyugdíjat postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az úgynevezett postai kifizetési naptárban - amelyet a Magyar Posta Zrt. juttat el a tárgyévet megelőzően az érintettnek - meghatározott napon jut hozzá az ellátásához. Ha nyugdíjas pénzintézetnél vezetett számlára kérte az ellátást, akkor az ONYF által utalt összeg november 12-én, pénteken jelenik meg az érintettek számláján.

.