Magyar Nemzet: Matolcsyék nem utalnak az ITDH-nak

Vágólapra másolva!
Május óta hiába várja az alapvető működéshez szükséges pénz átutalását a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumtól a tárca szakmai felügyelete alatt működő  Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági tárca utoljára májusban utalta át a közhasznúsági szerződésben rögzített működési összeget az ITD Hungary-nek. Pénzszűke miatt megakadtak a társaság programjai, a működés finanszírozásához a társaság több százmillió forint hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, ám a pénz csak október végéig tart ki - mondta a lapnak Márton Péter, a társaság vezérigazgató-helyettese. Az ügynökség 220 munkatársának bérét is a hitelből fedezik.

Márton Péter szerint a napi pénzügyi problémák hosszú távon károkat okozhatnak a magyar vállalkozások külpiaci jelenlétének erősítésében és elakadnak a külföldi befektetőket ide csábító programok. Veszélybe került például a Kína-program is, amelynek keretében október végén két héten át népszerűsítették volna az ázsiai országban a magyar vállalkozásokat.

A nemzetgazdasági tárca korábbi terveiben az szerepelt, hogy az ITD-t összevonják az Agrármarketing Centrummal, illetve a Magyar Turizmus Zrt.-vel, ám ez nem teljesült.