Betonacélban utaztak a milliárdos áfacsalók

Vágólapra másolva!
Hamis számlák kiállításával 1,7 milliárd forint forgalmi adó befizetését kerülték ki magyar és német adócsalók, akik ráadásul még 200 millió forintot vissza is igényeltek betonacél behozatal nyomán. A vámparancsnokság vádemelési javaslata alapján akár 8 év is kiszabható az elkövetőkre.
Vágólapra másolva!

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 2008-ban nyomozást rendelt el több magyarországi székhelyű gazdálkodó tevékenységével összefüggésben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és csalás, valamint okirat-hamisítás miatt - olvasható a vámparancsnokság közleményében.

A büntetőeljárásban érintett magyarországi gazdálkodók betonacél kereskedelemmel összefüggésben, valótlan adatokat tartalmazó számlák kiállításával és felhasználásával az általános forgalmi adó bevételt - 2006. év I. negyedévétől 2008. III. negyedévéig terjedő időszak vonatkozásában - mintegy 1,7 Milliárd forinttal csökkentették és közel 200 millió forintot igényeltek vissza jogosulatlanul.

A büntetőeljárás során megállapítást nyert, hogy egy magyarországi székhelyű gazdasági társaság a németországi anyavállalat közreműködésével rendszeresen vásárolt az Európai Unió más tagállamaiból betonacélt magyarországi felhasználás céljából. A betonacél importját terhelő általános forgalmi adó fizetési kötelezettség elhárítása érdekében az értékesítési láncolatban fiktív - valós gazdasági tevékenységet nem folytató - magyarországi cégeket tüntettek fel importőrként. A színlelt gazdasági események leplezésének céljából valótlan tartalmú bizonylatokat, szerződéseket és szállítási megrendeléseket állítottak ki.

A nyomozás során 1 német és 4 magyar állampolgár volt előzetes letartóztatásban. A német állampolgárt kiemelkedően magas, 60 millió forint óvadék letétbe helyezése mellett helyezte szabadlábra a bíróság. A sikeres büntetőeljárás során a pénzügyőr nyomozók biztosítási intézkedés keretében lefoglaltak egy ingatlant és az illetékes bíróság zár alá vett négy bankszámlát. A biztosítási intézkedések eredményeként a kárbiztosítás közel 1,2 milliárd forint.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága az elmúlt héten a nyomozást befejezte és a közel 15 ezer oldalból álló nyomozati iratot vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészség részére. Bizonyítottság esetén az elkövetőkre akár 8 év szabadságvesztés büntetés is kiszabható.