Világgazdaság: Milliárdokat hozhat az EU-elnökség

Vágólapra másolva!
Az EU-elnökség során 2011 első felében több mint kétszáz szakmai és húsz miniszteri szintű rendezvénynek ad otthont Magyarország, és a rendezvényekre érkező vendégek naponta átlagosan 150 eurót költenek - írja szerdai számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A turisztika, az európai színvonalú szállodák és éttermek, a magyar borok és élelmiszerek, a közlekedési és szállítási vállalkozások, a tolmácsok és a kulturális programok szervezői lehetnek a fő haszonélvezői a 2011 első félévében sorra kerülő magyar EU-elnökségnek.

A Világgazdaság birtokába került becslések szerint a rendezvényekre érkező vendégek átlagosan 42 750 forintot (285 forint/euró árfolyammal számolva 150 eurót) költenek naponta. A fél év alatt mintegy 250 rendezvénnyel és összesen 40 ezer hivatalos vendég érkezésével számolnak, így egy-egy rendezvényen átlagosan 160-an vesznek majd részt. Az egynapos rendezvényeken összesen 1,71 milliárd, a kétnaposokon 3,42 milliárd forint költéssel lehet számolni.

A legtöbb elnökségi programnak a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont. Számos esemény lesz Budapesten,é s egy-egy uniós miniszteri találkozó résztvevőit látja vendégül Balatonfüred/Siófok és Debrecen. Ezek a települések iparűzési adóból 27, idegenforgalmi adóból pedig 45 millió forintos pluszbevételhez juthatnak.

Minden olyan esemény, amely jelentős forgalmat generál, jó a szállodáknak, és rájuk is fér - mondta a lapnak Kovács István, a Magyar Szálloda Szövetség főtitkára. Utalt a portfolio.hu számításaira, amelyek szerint az EU-elnökség hatására várhatóan 4-16 millió eurós többletbevételt könyvelhetnek el a négy-öt csillagos budapesti Duna-parti hotelek, ez éves bevételük 10-30 százalékos növekedését jelentheti.