Javított a forint, zuhant a dollár

Vágólapra másolva!
Szerdán reggel 270 forint alól indult az euró, délután 271 fölé került a jegyzés, kora este azonban utóbbi szint alá került. A nemzetközi piacon a dollár nyolc hónapos mélypontra süllyedt az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Szerdán, nem sokkal este 9 óra előtt 270,60 forintba került egy euró a devizapiacon, ekkor a svájci frankot 202,10, a dollár pedig 194,20 forinton jegyezték.

Délután, nem sokkal 5 óra előtt az euró még 271,10, a frank 202,50, a dollár 195,20 forintot ért, míg reggel 270, 202, illetve 195 forint alatt jártak az említett devizák. Ez azt jelenti, hogy a reggeli szintekhez képest a forint minimális mértékben gyengült az euróval és a frankkal szemben, a dollár jegyzése azonban lejjeb csúszott.

A forint késő délutáni irányváltása azzal magyarázható, hogy a dollár tovább gyengült az euróval szemben a nemzetközi piacon, ez pedig rendszerint kedvez a feltörekvő piaci devizáknak. A Bloomberg összeállításából kiderül, hogy az amerikai deviza a jennel szemben 15 hónapos mélypontra került magyar idő szerint szerda estére, az euróval szemben feljegyzett 1,3934-es kurzusra pedig február elején, vagyis nyolc hónapja nem volt példa.

"Kevés a levegő 270 forint alatt"

A kedden egyébként jelentősen erősödött a magyar pénz, az utóbbi hónapok egyik legsikeresebb kereskedési napját produkálta, így az euró 270-es szint alá került, ahol utoljára május elején járt köszönhetően a nemzetközi piacon tovább gyengülő dolárnak és a kockázatosnak tartott eszközök iránti egyre nagyobb keresletnek. A Commerzbank szerdai elemzése szerint azonban "a levegő azonban valószínűleg 270 alatt ritkul a forint számára, és további számottevő erősödéshez egy megalapozott, a piac számára hiteles, és a szerkezeti reformok irányába mutató költségvetésre lesz szükség". Ezért a bank elemzői nem tartják meglepetésnek a szerdai visszafogott forintgyengülést.

A Raiffeisen szakértői is hasdonlóan vélekednek, szerdai piaci kommentárujkból kiderül, hogy a hazai tényezők ebben a hónapban is támogathatják a forintot (a költségvetés körvonalazódása és a hitelminősítők lépései miatt), ugyanakkor az elmúlt hónapban látott forinterősödés után rövid távon nem zárható ki a korrekció, vagyis a szerény forintgyengülés.

Kedvező retorika

Az utóbbi napokban, londoni elemzők szerint, a kormány új, piacnak tetsző költségvetési retorikája, az önkormányzati választások után is megerősített, 3 százalék alatti jövő évi hiánycél, az Opel, az Audi és a Mercedes több százmillió eurós magyarországi beruházási tervei és az utóbbi hetek viszonylag jó nemzetgazdasági adatai erősítették a forintot. Emellett a nemzetközi piacokon kibontakozó dollárgyengülés is hozzjárult a magyar deviza jó szerepéséhez.

Az irányzatot a múlt hét óta az is ösztönözte, hogy a fejlett térségekben bizonytalan gazdasági kilátások és biztosan sokáig alacsony kamatok a kockázatosabb, nagyobb hozamú felzárkózó piacokra terelik a befektetők érdeklődését - vélik a Dow Jones elemzői, akik ugyanakkor hozzátették: a forint szárnyalása lassulhat.