IMF: A feltörekvő országok lekörözik a fejletteket

Vágólapra másolva!
Az IMF friss prognózisa szerint a feltörekvő országokra lendületes fejlődésével párhuzamosan az eurózóna a korábban vártnál jobban, az amerikai gazdaság pedig rosszabbul szerepelhet.
Vágólapra másolva!

A felzárkózó gazdaságok közel háromszor gyorsabban növekszenek majd jövőre mint a fejlett országok, miközben a globális élénkülés továbbra is törékeny marad - vélekedik őszi gazdasági kitekintésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A szervezet friss elemzése szerint a világgazdaság idei növekedése 4,8 százalékos lehet, szemben a korábbi 4,6 százalékos becsléssel, jövőre viszont csak 4,2 százalékos globális bővülésre lehet számítani, ami elmarad a júliusi előrejelzésben szereplő 4,3 százaléktól.

Az euróövezet növekedésére vonatkozó prognózist jelentősen feljavították az IMF szakértői: a legfrissebb előrejelzés szerint az idén 1,7, jövőre pedig 1,5 százalékkal növekedhet az eurózóna GDP-je, szemben a júliusban becsült 1, illetve 1,3 százalékos ütemmel. "Az euróövezeti kilábalás végre némi élénkséget mutat, de továbbra is mérsékelt és egyenetlen" - derül ki az elemzésből.

Az Egyesült Államok gazdaságától azonban a korábban vártnál mérsékeltebb teljesítményt vár az IMF, júliusban még 2010-re 3,3, jövőre pedig 2,9 százalékos növekedést jeleztek előre a szakértők, a friss prognózis szerint az amerikai gazdaság idén 2,6, 2011-ben pedig 2,3 százalékkal bővülhet.