Vörösiszap-katasztrófa: semmire nem elég az üzemeltető biztosítása

Vágólapra másolva!
A biztosítói szövetség szerint bár a vörösiszap-katasztrófában megsérült vagyontárgyakra, ingatlanokra alapesetben nem vonatkozik a biztosítás, de a szervezet arra kéri a biztosítókat, legyenek tekintettel a károsultakra. A tározót üzemeltető cég 10 millió forint értékű felelősségbiztosítása eltörpül a várható kártérítési igények mellett.
Vágólapra másolva!

A hétfői vörösiszap-katasztrófában érintett ingatlanok biztosítása az esetek többségében nem terjed ki az ipari jellegű katasztrófákra - közölte kedden a Magyar Biztosítók Szövetsége, amely szerint ez nem magyar sajátosság, az európai biztosítási gyakorlatban ugyanis a lakossági biztosítások általában nem vonatkoznak az ilyen eseményekre. Ez azt jelenti, hogy a biztosítóknak nem kötelessége fizetni a károk után Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen.

A szervezet ennek ellenére azt ajánlja az érintett biztosítóknak, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károk esetén a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, "társadalmi felelősségük tudatában" kezeljék a kialakult helyzetet.

Kedden kora délután az Aegon azt közölte, a vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata. Miután ugyanakkor a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett, az Aegon úgy döntött, szolidaritásból segítséget nyújt a lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak. A cég ingyenes kárszemlét és készpénzes gyorssegélyt nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását. A cég szerint a keletkezett milliárdos károk teljes megtérítése egyelőre megoldatlan, miután a tározót üzemeltető társaság által kötött, 10 millió forint értékű felelősségbiztosítás eltörpül a várható kártérítési igények mellett.

A Mabisz tájékoztatásával összhangban az Aegon közelényéből az is kiderül, hogy a lakásbiztosítások - az all risk, azaz minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva - nem nyújtanak fedezetet az iszapomlás következményeire.

Ugyanezt állítja a Biztosítás.hu szakportál is, amely azt is kiemeli, hogy eddig az Ajkai Timföldgyár sem jelezte, hogy megfelelő biztosítással rendelkezett volna a bekövetkezett eseményekre - így kérdéses, hogy Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája kapcsán bekövetkezett halálesetek, személyi sérülések, épületek, élővizek és termőterültek - várhatóan több milliárd forintra rúgó kárait - ki fogja megtéríteni.

"A biztosítótársaságok által alkalmazott lakásbiztosítási feltételek szerint az iszaptárolókból kiömlő veszélyes anyagok által okozott károk - a speciális lakásbiztosítások kivételével - nem tartoznak a lakásbiztosítással fedezett események körébe" - áll a keddi közleményben.

A Biztosítás.hu szerint könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörösiszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez - ismét az államnak kell majd megtérítenie, bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással. A Biztosítás.hu szerint elképzelhető, hogy a vörösiszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához a költségvetés amúgy is szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

Haladéktalanul megkezdi a kárfelmérést a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken az Allianz Hungária Zrt. - közölte Horváth Andrea, a társaság vezérigazgató-helyettese. A biztosító szerint az előzetes helyszíni szemle alapján elsősorban lakossági ingatlanokban keletkeztek károk, mezőgazdasági és állatkárokról egyelőre nem érkezett jelentés.