5 év börtönt és 5 milliárdos számlát kapott a csaló bróker

Vágólapra másolva!
Öt év börtönre ítélte egy párizsi bíróság Jérome Kervielt, a Société Générale (SocGen) egykori brókerét, aki csaknem 5 milliárd eurós kárt okozott a pénzintézetnek, és akinek ezt az összeget vissza is kellene fizetnie.
Vágólapra másolva!

Kedden egy párizsi bíróság három év letöltendő és két év felfüggesztett börtönre ítélte Jérőme Kervielt, a Société Générale egykori brókerét. A 33 éves kereskedőt azért ítélte el a bíróság, mert bebizonyosodott, hogy akcióit eltitkolta, az ellenőrző szerveket pedig megtévesztette, hogy engedély nélküli spekulációs ügyleteit végre tudja hajtani.

Kervielt hivatali visszaélés, hamisítás és jogtalan számítógépes ténykedés büntettében találta bűnösnek a bíróság, és a börtönbüntetésen túl az okozott kárt is meg kell térítenie - ez pedig 4,9 milliárd euró. A Le Figaro szerint Kerviel jelenleg informatikai tanácsadóként dolgozik, havi jövedeleme pedig 2300 euró, ami azt jelenti, hogy több évezredet kellene dolgoznia a fenti összeg kifizetéséhez.

A fentui döntések fényében nem meglepő, hogy Kerviel ügyvédje, Olivier Metzner rögtön bejelentette: fellebbeznek a szerintük érhetetlen döntés ellen.

Kerviel június közepén már elismerte, hogy hamis adatokat tartalmazó emaileket küldött, fiktív ügyleteket kötött és félrevezette feletteseit annak érdekében, hogy ne derüljön fény azokra a tranzakciókra, amelyekkel végül 4,9 milliárd eurós veszteséget okozott az egyik legnagyobb francia banknak. A Le Figaro akkori tudósítása már rámutatott, hogy amennyiben a most elismert vádakban bűnösnek mondják ki az egykori banki kereskedőt, akkor Kerviel 5 éves börtönbüntetést is kaphat.

A bróker az ügyész konkrét kérdéseire ismerte el a csalásokat, azok feltétele előtt csak bonyolult technikai jellegű válaszokat adott. Jean-Michel Aldebert azt kérdezte meg Kervieltől, hogy kötött-e fiktív ügyleteket a veszteségek elrejtésére, adott-e hamis magyarázatokat a feletteseinek, illetve küldött-e hamis adatokat tartalmazó emaileket - és a bróker mind a három kérdésre igennel válaszolt.

Kerviel korábban azt állította, hogy ártatlan és a főnökei nem csak tudták, hogy mit tesz, de segítették is a csalásban - ez utóbbi állítását amúgy a per folyamán is fenntartotta. A Bloombergnek közvetlenül a per kezdete előtt adott interjújában azt mondta, hogy be akarja bizonyítani: banki főnökei segítettek neki az illegális pénzszerzésben annak érdekében, hogy jobbak legyenek a vállalati számok.

A Kerviel-botrány 2008 januárjában tört ki, amikor a francia nagybank, a Société Générale bejelentette, hogy egyik kereskedője nem engedélyezett határidős ügyleteket kötve 4,9 milliárd eurót bukott el a világ tőzsdéin a bank pénzéből. "Az volt az egyetlen célom, hogy pénzt keressek a banknak" - mondta Kerviel.

Forrás: AFP
Kerviel korábban azt mondta, hogy főnökei is segítették a csalásban