Május óta nem volt ilyen erős a forint

Vágólapra másolva!
Kedden reggel szerény mértékben ugyan, de még gyengült a forint, estére azonban a korán reggel még 274 forinton jegyzett euró 269,7 forint lett. Május óta nem látott erőben van a forint.
Vágólapra másolva!

Kedden kevéssel este 9 előtt egy euró 269,7 forintot ért a bankközi devizapiacon, egy dollár 194,47 forintba került, egy svájci frank pedig 201,44 forintba.

Reggel fél 10-kor az euró árfolyama még valamivel 274 forint felett járt, a svájci frankért 206,30, a dollárért pedig 200,30 forintos kértek a devizakereskedők. A dollár a nemzetközi piacokon is gyengült, az euróval szembeni jegyzés 1,3640-ről 1,38-re ment fel kedd estig, ami azt jelenti, hogy a dollár öt hónapos mélyponton van az euróval szemben.

A Raiffeisen keddi elemzése szerint vegyesek a kilátások. Ha a következő hetekben kialakuló jövő évi költségvetés az eddigi kormányzati ígéreteknek megfelelően takarékos lesz és ez alapján a befektetők továbbra is bízni fognak abban, hogy Magyarország tartani fogja a hiánycélt, akkor a forint tovább erősödhet. Kedvező nemzetközi befektetői hangulat esetén pedig a 270 forintos euróárfolyam elérése is elképzelhető. A Raiffeisen szakértői azonban hozzáteszik, elképzelhető, hogy az elmúlt hónapban látott látványo forinterősödésből származó hasznukat a piaci szereplők egy része realizálni fogja, ez pedig korrekciót, vagyis szerény gyengülést okozhat.

Hétfőn a forint négyhavi csúcsra erősödött a forint a hétvégi önkormányzati választásokat követő első kereskedési napon, de a nap végére közel változatlan szinten zárt az árfolyam. Eközben a lengyel zloty és a cseh korona is gyengült. A Bloomberg hírügynökség hétfői összefoglalójában kiemelte, hogy a forint az elmúlt egy hónapban öt százalékkal erősödött, ami a legjobb teljesítmény a Bloomberg által figyelt 25 feltörekvő piaci valuta között. A piacok most azt várják, hogy a kormány milyen konkrét lépéseket tesz a költségvetési hiány csökkentése érdekében.