Energiainfo: Nincs napirenden az energiaipari cégek különadója

Vágólapra másolva!
A törvény-előkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari társaságok különadója - értesült az energiainfo.hu internetes hírportál.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben több fideszes politikus is beszélt ugyan arról, hogy a bankadó mintájára az energiaipari és a távközlési társaságokra is pluszadót vetnének ki már 2011-ben, de egyelőre csak politikusi felvetésekről van szó arra az esetre, ha a költségvetés egyensúlyának biztosításához a büdzsének többletforrásokra lenne szüksége - írja az energiainfo.hu.

Az internetes hírportál emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban többször utalt rá: "nagyon kellemetlen lesz a háromszázalékos hiánycél jövőre, és tartani is kell, de nem lehet szó az embereket sújtó megszorításokról". Lapértesülések szerint a Fidesz-KDNP frakció közelmúltbeli, tapolcai zárt ülésén a kormányfő jelezte: "onnan kell pénzt elvenni, ahol van". Ezt követően Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy interjúban úgy nyilatkozott: "nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok vagy az energiaszolgáltatók számára".

Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke az energiainfo.hu-nak elmondta, hogy Lázár János nyilatkozata egyelőre csak politikusi felvetés. Amennyiben szükségessé válik pluszforrások bevonása, olyan gazdasági ágakhoz kell fordulni, amelyekben számottevő nyereség képződik - jelezte Krakkó.

Az energianfo.hu más, kormányzati forrásból is úgy értesült, hogy a törvény-előkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari különadó. Úgy tudják azonban, hogy amennyiben mégis bevezetnék, úgy azok a cégek, amelyek a megújuló források fejlesztésébe és ezzel zöld munkahelyek létrehozásába fektetnek be, részben vagy egészben mentességet kapnának a megfizetése alól.

Jelenleg 8 százalékos a szektor különadója

Az energiaipari cégek jelenleg is fizetnek különadót. Az Országgyűlés 2008 novemberében hozott törvényt a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, amely bevezette az úgynevezett Robin Hood-adót, a nagy energiaellátó és -kereskedő cégek 8 százalékos különadóját. A törvény 2009. január elsején lépett hatályba, és 2011. január elsején veszti hatályát. Ezt a pénzügyi forrást, a törvény szerint, csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni. Tavaly ebből a különadóból mintegy 30 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe.